Начало НОВИНИ Защо Русия никога не е била част от НАТО?

Защо Русия никога не е била част от НАТО?

0

Три седмици след руската инвазия в Украйна, Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) продължава да играе водеща роля в хода на войната. Защо Русия не е член на международната организация?

През 2015 г. руският президент Владимир Путин каза на режисьора Оливър Стоун, че десетилетия по-рано той е предложил на Съединените щати да включат Русия в НАТО, според Би Би Си.

„Спомням си последното официално посещение на президента (Бил) Клинтън тук (в Москва). И аз му казах, наполовина сериозно, наполовина на шега, „Русия вероятно трябва да помисли за присъединяване към НАТО““, заяви Путин.

Той го каза точно преди да опише военния съюз като остатъчна структура от Студената война, съставена от „васални“ нации на Съединените щати.

„Въпреки че Путин никога не е изяснявал позицията си, като е дал този коментар на Клинтън, историкът Тимъти Сейл, автор на „Устойчив алианс: История на НАТО и следвоенния глобален ред“, отбелязва, чепрез 90-те години имаше малък шанс Русия да се присъедини към НАТО.

Съветският съюз изчезна и се зароди нов глобален ред. В този контекст през 1997 г. беше подписан така нареченият Основен закон НАТО-Русия, споразумение за изграждане на отношения на сътрудничество по въпросите на сигурността между тази страна и военния алианс.

Пет години по-късно беше сформиран Съветът НАТО-Русия. За да задълбочи тази връзка, руското правителство дори спечели постоянно място в централата на организацията в Брюксел.

В диалог с британския портал BBC, професорът също заяви: „През 90-те години имаше други неща, които държаха НАТО и Русия разделени. Руските войни в Чечения убедиха мнозина в страните-членки на НАТО, че Русия не се е превърнала в страна, която може удобно да се впише като съюзник в НАТО.

„Страните членки бяха загрижени за стила и поведението на Русия в тези конфликти. В същото време през 1999 г. руснаците нямаха доверие в намеренията на НАТО, поради бомбардировките на Косово“, обясни историкът, който е и директор на катедрата по международни отношения в университета в Торонто, Канада.

Сейл коментира, че към това са добавени войните за независимост и отвоюването на сепаратистката зона на Чечения и военното нахлуване на НАТО срещу сърбите. Алиансът започна бомбардировки, без да е извършена агресия срещу някоя от страните членки или да е получила одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

“В крайна сметка търканията надминаха този период на надежда- казва Сейл. Ако Русия се беше присъединила към НАТО, вероятно никога нямаше да нахлуе в Крим през 2014 г., например. Това беше първият епизод на ескалация на напрежението, което доведе до пълномащабна инвазия в Украйна.

Идеята за присъединяване на Русия към НАТО всъщност датира от 50-те години на миналия век. „През 1954 г. Съветският съюз предложи да се присъедини към НАТО и това беше стратегия за връзки с обществеността, един вид пропаганден ход, при който Съветите знаеха, че НАТО ще каже „не“,“ каза той.

„Мисля, че през 90-те години на миналия век имаше реална надежда, че отношенията между НАТО и Русия могат да растат и да станат по-близки. Има няколко стъпки към това, като например основополагащия акт НАТО-Русия, Съвета НАТО-Русия и продължаващите усилия за изграждане на отношения между страната и блока. Но имаше и други неща през 90-те, които ги разделиха“, каза той в интервю за BBC News Brazil.

Според историка през 1999 г. руснаците започват да подозират за намеренията на НАТО с бомбардировките на Косово. Следователно постоянното триене, което ги разделяше през 90-те години, надмина този етап на оптимизъм.

„Но тук има друг наистина важен елемент и той е свързан с разширяване на НАТО през 90-те години на миналия век”, уточни специалистът.

Според Сейл, НАТО и Европейският съюз (ЕС) представляват заплаха за Путин, но не във военен смисъл. И двата органа представляват политическа заплаха за лидера на Кремъл, тъй като служат на руското население като модел за различен начин на живот. „Така че в този смисъл мисля, че Путин е прав да се тревожи за НАТО и Европейския съюз“, каза той.

НАТО, твърди историкът, е наистина ефективен пропаганден инструмент за руския президент за ролята му в Студената война и планирането му за война срещу Съветския съюз. Това е инструмент, който Путин използва, за да обедини руснаците около своето командване.

„Речи и коментари, направени от руски дипломати и лидери, включително президента Путин, посочиха възможността един ден Украйна да се присъедини към НАТО с обяснението за тази война. Но преди руската инвазия вероятно нямаше бърз път за приемане на Украйна в блока.“

Историкът казва, че в рамките на алианса има разделение от 2008 г. относно това дали е била добра идея Украйна да се присъедини към търговския блок, като повечето съюзници са против всяко прибързано приемане. Следователно, „НАТО не е истинско обяснение за решението на Русия през 2022 г. да започне тази инвазия“, изрази той.

„Има истинска разлика между начина, по който Русия вижда НАТО и как съюзниците от НАТО виждат себе си. От една страна, съюзниците от НАТО говорят — и мисля, че наистина мислят — за алианса като за отбранителен, без планове да атакуват Русия. Руснаците обаче посочват някои действия на НАТО през 90-те, като бомбардировките над Сърбия през 1999 г., като признаци, че НАТО е ангажиран с офанзивни действия и следователно разширяването му би представлявало заплаха“, заключи той.

Предишна статияЗеленият сертификат у нас отпада изцяло
Следваща статияПрепълнени болници: защо в Азия има сериозни огнища на COVID-19?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук