Начало НОВИНИ Препълнени болници: защо в Азия има сериозни огнища на COVID-19?

Препълнени болници: защо в Азия има сериозни огнища на COVID-19?

0

След пет седмици на спад, глобалната крива на седмичните инфекции с COVID-19 отново се повиши. Този нов сценарий е свързан с рекордния брой случаи на коронавирус в няколко азиатски страни. Вирусът отново предизвиква безпокойство и напомня на други нации по света, че пандемията не е приключила.

Източна Азия, която в продължение на месеци беше една от областите с най-ниска заболеваемост в света поради отчасти политиката на „нулевия COVID“, през последната седмица беше регионът, който отчете най-много случаи (пет милиона). По същия начин броят на починалите е нараснал с 12% до 6600.

Огнища на SARS-CoV-2 в обширната азиатска територия причиняват: затваряне на милиони хора в Китай, рекордни инфекции в Южна Корея и препълнени болници в Хонконг.

Последните доклади сочат, че Китай е затворил почти 30 милиона души заради рекордното огнище на новия коронавирус в 13 града. Това се случва в страна, която отчита 87,4% от населението си като имунизирано и която представя строга стратегия за „нулев COVID“.

Въпреки това, международни специалисти се съмняват, че Китай не е приложил и РНК ваксини, които осигуряват по-добра защита от тези, които е разработил на местно ниво, като Sinovac, който се основава на атенюиран инактивиран вирус.

„Последните изследвания показват, че китайските ваксини предлагат ограничена защита срещу омикрон, дори при защитата на хората от тежки усложнения от COVID и смърт. Това означава, че тези ваксини не осигуряват адекватен имунитет на граждани, които нямат естествен имунитет поради инфекция“, обясниха лекарите Езекиел Емануел, онколог и медицински етик, който посъветва бившия президент Барак Обама, и Остерхолм, епидемиолог от Университета на Минесота, в статия в The New York Times.

От друга страна, Китай е единствената страна, която продължава с така наречената „нулева толерантност към COVID“. Тази стратегия предотврати заразяването в страната, но също така попречи на естествения имунитет да се придобие.

„В останалата част от света населението придобива имунитет по два начина: ваксини и естествена инфекция, но в Китай не е имало естествена инфекция“, каза Джин Донг-Ян, професор по молекулярна вирусология в Училището по биомедицински науки към Университет на Китай.

В тази връзка в годишен доклад на консултантската фирма Eurasia Group за основните геополитически рискове се посочва, че страната „се намира в най-трудната ситуация поради политика на „нулев COVID“, която изглеждаше невероятно успешна през 2020 г., но сега тя е за борба срещу много по-преносим вариант с по-широки блокирания и ваксини с ограничена ефикасност.“

От седмици се съобщава за препълнени болници и морги, празни рафтове на супермаркети и мрачни карантинни лагери: Хонконг е в хаос

Този регион се смяташе за модел за контрол на пандемията. Като референтни данни до края на 2021 г. от 7,5 милиона жители в него са регистрирани само 12 650 случая и по-малко от 220 смъртни случая.

Въпреки това, от февруари 2022 г., инфекциите и смъртните случаи са се увеличили драстично, като поразяват болниците и достигат близо 700 000 случая и около 3 500 смъртни случая, предаде Ройтерс.

Сред основните проблеми, които са увеличили броя на инфекциите и смъртните случаи в Хонконг, са: появата на варианта омикрон и ниската ваксинация сред възрастното население.

Колебанията относно ваксините също се вкорениха в Хонконг поради недоверието към властите и вярата в теориите на конспирацията.

Кери Лам, ръководител на автономното правителство, призна, че градът не е направил много за насърчаване на имунизацията, въпреки широката наличност на ваксини и клиники, които да ги прилагат, и призова хората от всички възрасти да се ваксинират, особено тези от третата възраст.

Южна Корея съобщи за повече от 400 000 нови случая на коронавирус в сряда, рекорд за страната, която започна да облекчава ограниченията въпреки вълната от инфекции, предизвикани от варианта на омикрон.

Това е „най-голямото предизвикателство“, пред което е изправена страната, каза Сон Йънг-рае, здравен орган, на пресконференция. „Ако преминем през тази криза, ще се доближим до връщане към нормалността“, добави той.

Правителството очакваше увеличение на инфекциите, според Сон, който смята, че страната се приближава до върха на омикронната вълна.

Южна Корея е страната, регистрирала най-много случаи на COVID-19 в света през последната седмица, според Световната здравна организация (СЗО), с 2 358 878 инфекции за седем дни, следвана от Виетнам с 1 795 380. По-голямата част от отговарящото на условията население на Южна Корея е ваксинирано и подсилено, а броят на смъртните случаи от коронавирус остава нисък въпреки нивото на инфекция в страната от 52 милиона души.

Южна Корея облекчи правилата си за социално дистанциране под натиска на бизнес сектора, като много малки предприятия са на ръба на фалит поради продължителни здравни ограничения. Той също така поддържаше вечерен полицейски час за работата на заведенията и ограничение от шест души за частните конгрегации. На 21 март ще бъде отменена задължителната карантина за ваксинираните хора, пристигащи от чужбина.

СЗО предупреждава за нарастващи случаи на COVID-19
„След няколко седмици на спад, докладваните случаи на COVID-19 отново се увеличават по света, особено в части от Азия. Тези увеличения идват въпреки намалените тестове в някои страни, което означава, че случаите, които виждаме, са само върхът на айсберга“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО .

Както уточни той, „трябва да се очаква“ локалните огнища и пикове да продължат, особено в райони, където мерките за предотвратяване на предаването са отменени. По този начин той предупреди, че това увеличение на случаите ще доведе до увеличаване на смъртните случаи. „Призоваваме всички страни да останат бдителни“, призова той.

Поради тази причина Тедрос призова да продължи с ваксинацията, тестването, секвенирането, ранните грижи за пациентите и прилагането на мерки за обществено здраве за защита на здравните работници и населението.

С информация от EFE, AFP и EP.

Предишна статияЗащо Русия никога не е била част от НАТО?
Следваща статияБайдън обявява военна помощ за Украйна: американски дронове и 1 милиард долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук