Начало НОВИНИ СЗО предупреждава за увеличаването на случаите на COVID-19: „Ще се наблюдават повече...

СЗО предупреждава за увеличаването на случаите на COVID-19: „Ще се наблюдават повече хоспитализации“

0

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди за увеличаването на случаите на COVID-19 през последните дни и призова страните да „останат бдителни“.

„След няколко седмици на спад, съобщените случаи на COVID-19 отново се увеличават по света, особено в части от Азия. Тези увеличения идват въпреки намалените тестове в някои страни, което означава, че случаите, които виждаме, са само върхът на айсберга.“

Според Тедрос, „трябва да се очаква“, че местните огнища и пикове ще продължат, особено в райони, където мерките за предотвратяване на предаването са отменени. По този начин той предупреди, че това увеличение на случаите ще доведе до увеличаване на смъртните случаи. „Призоваваме всички страни да останат бдителни“, каза той.

Поради тази причина той призова да се продължи с ваксинирането, тестването, секвенирането, предоставянето на ранни грижи на пациентите и прилагането на мерки за обществено здравеопазване на „здрав разум“ за защита на здравните работници и населението.

Той също така припомни, че има „неприемливо високи“ нива на смъртност от COVID-19 в много страни, особено там, където нивата на ваксинация са ниски сред податливите популации.„Продължаваме да призоваваме всички да се ваксинират, и продължаваме да работим ден и нощ, за да разширим достъпа до ваксини навсякъде“, увери той, за да ни напомни, че „пандемията COVID-19 не е приключила“.

Що се отнася до причините за това увеличение на случаите,  д-р Мария Ван Керкхове, епидемиолог на СЗО, посочи „комбинация от фактори“. „ Вариантът омикрон е преобладаващ и това се предава много интензивно, особено подлинията BA.2, която е най-преносимата и която сме виждали досега“, обяви той.

Всъщност Ван Керкхове посочи, че през последните 30 дни 99,9 процента от секвенираните проби са от омикрон: 75 процента от подлиния BA.2 и 25 процента от BA.1. Той обаче поясни, че не са наблюдавани „промени в тежестта“ между BA.1 и BA.2.„Въпреки това ще видите повече хоспитализации поради по-големия брой случаи“,е уверил.

Той също така посочи, че премахването на ограниченията и прекратяването на ограниченията за движение са допринесли за това по-голямо разпространение на вируса през последните дни. „Информацията, че омикрон причинява леко заболяване, е подвеждаща и затова наблюдаваме увеличаване на случаите. Разбираме, че светът трябва да върви напред, но този вирус се разпространява много ефикасно”, посочи той, подчертавайки важността на ваксинацията.

В тази връзка изпълнителният директор на Програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън поясни, че „по-голямата част“ от хората, които се разболяват сериозно, са възрастни хора с други състояния, които не са получили ваксината или поне не са напълно модел. „Всички страни трябва да гарантират, че уязвимите лица имат достъп до ваксини. Вирусът все още се движи доста лесно“, каза той.

Предишна статияЗамесен ли е Дунчев в имотни далавери?
Следваща статияНай-малко 726 цивилни са загинали за 20 дни от руската инвазия в Украйна, според ООН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук