Начало НОВИНИ Джо Байдън повишава тон срещу Владимир Путин и го нарича „диктатор-убиец“

Джо Байдън повишава тон срещу Владимир Путин и го нарича „диктатор-убиец“

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън този четвъртък, 17 март, повиши тон срещу руския си колега Владимир Путин, като го описа като „диктатор-убиец“, който е разрешил „нечовешки“ атаки срещу Украйна.

Американският президент използва тези думи ден, след като нарече Путин „военен престъпник“ за тактиката на Русия при нейната инвазия в Украйна, нещо, което Кремъл смята за „неприемливо и непростимо“.

„Путин е диктатор-убиец, чист главорез, който води неморална война срещу народа на Украйна“, каза Байдън по време на обяд в Конгреса по случай Деня на Свети Патрик, покровителя на Ирландия.

Малко преди това Байдън също директно осъди руския президент по време на виртуална среща с ирландския премиер Мишел Мартин в Овалния кабинет.

„Бруталността на Путин и това, което правят войските му в Украйна, е просто нечовешко“, увери американският президент.

Засега Държавният департамент не е направил официално изявление, в което обвинява Русия, че е извършила военни престъпления, и „правният“ преглед по този въпрос „все още продължава“ в централата на американската дипломация.

Съединените щати заявиха по-рано този месец, че „документират“ руските атаки в Украйна и тяхното въздействие върху цивилните, за да гарантират, че Русия е „отговорна“, ако бъде установено, че е извършила военни престъпления.

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан подчерта, че атаките срещу цивилното население в Украйна са „престъпление“, което неговата служба може да разследва.

Срещата на Байдън в четвъртък с ирландския премиер беше част от традиция, която беше прекъсната по време на пандемията, като лидерът на Ирландия посещаваше Вашингтон всяка година на Деня на Свети Патрик, за да отпразнува ирландското наследство в САЩ. 

И двамата лидери обаче не успяха да се срещнат лично, тъй като Мартин даде положителна проба за COVID-19 в сряда вечерта, когато вече беше във Вашингтон, така че трябваше да говори с Байдън чрез видеоконференция от официална къща за гости. 

„Миналата година се срещнахме на практика от двете страни на Атлантика. Тази година от двете страни на една и съща улица. И така, ние се приближаваме един към друг”, пошегува се ирландският премиер по време на срещата.

Предишна статияИдеята на Нинова за форсмажор обърка и бизнеса
Следваща статияСАЩ заплашват Китай с отмъщение, ако предостави военна помощ на Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук