Начало БЪЛГАРИЯ Идеята на Нинова за форсмажор обърка и бизнеса

Идеята на Нинова за форсмажор обърка и бизнеса

0

Обявеното от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова намерение да внесе в Министерския съвет „обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна“, което да важи от 24 февруари до края на март и да се отнася „за всички сектори в българската икономика“, обърка и представителите на бизнеса.

Докато Българската търговско-промишлена палата (БТПП) побърза вчера да приветства бързата реакция на управляващите, от Българската стопанска камара (БСК) разясниха за „Сега“, че няма как правителството да „обяви форсмажор“, защото такава възможност не е предвидена нито в международното, нито в българското право.

И двете работодателски организации имат правата да издават сертификати за форсмажорни обстоятелства – непредвидени и непредотвратими събития, заради които не може да се изпълняват задълженията по търговски договори.

Изказването на Нинова вече предизвика спор в парламента и опозицията поиска тя и премиерът Кирил Петков да се явят пред депутатите и да обяснят какво точно смята да приеме правителството и дали няма да блокира изпълнението на договорите в държавата. Коалиционните партньори също не бяха единни в мнението си – единствено БСП защити намерението на лидерката си.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова отговори на критиките с обяснението, че бизнесът е този, който на 8 март е поискал обявяване на форсмажор.

Става дума за писмо на БТПП до премиера, с което се иска в спешен порядък да бъде издаден акт на Министерски съвет, на Министерството на икономиката или на Министерството на  външните работи, „констатиращ войната  в Украйна, което е класически случай на наличие на форсмажор“.

От БТПП посочват в писмото си, че заради военните действия в Украйна и санкциите срещу Русия и Беларус зачестяват исканията от български фирми за сертификати за форсмажор, с които да се удостовери настъпило непреодолимо събитие от извънреден характер.

Този сертификат е необходим на българските фирми, за да го представят на своите партньори за освобождаване от неустойки при забавяне в изпълнението на договорите. Наличието му спира изпълнението по договора, докато непреодолимата сила не отпадне.

При издаване на такива сертификати БТПП се базира на официални документи, издадени от държавни органи, затова от палатата настояват Министерският съвет да издаде общ или за отделно събитие акт, в който да се опише кога е възникнало извънредното събитие, какви мерки са предприети и др. 

Търговската палата посочва също, че ще е полезно, ако на един сайт на държавна институция се публикуват всички актове на български държавни органи и на европейски органи, свързани с войната в Украйна и последвалите санкции.

Според БСК обаче не е нужно държавата да излиза с някакъв акт.

„Единственото, което може да направи правителството, е да публикува на едно място – например страницата на МС, всички позиции, решения, документи в тази връзка, за да може засегнатите фирми, когато решат да вадят сертификат за форсмажор, бързо да се снабдят с необходимата документация“, посочи председателят на БСК Добри Митрев.

„Сертификат за форсмажорни обстоятелства се издава за всеки конкретен случай, за всеки конкретен договор и след преглед и проучване дали искането отговаря на условията за непреодолима сила“, обясни Митрев.

Той посочи, че по време на ковид-ограниченията в пандемията удостоверения за форсмажорни обстоятелства са се издавали на фирми на базата на Закона за извънредното положение и на заповедите на Министерството на здравеопазването, с които се забраняваха различни дейности.

От началото на войната в Украйна и последвалите икономически санкции срещу Русия и Беларус в БСК вече са издадени няколко форсмажорни сертификата. Основание за изваждането им е било съобщението на Еврокомисията за забрана на разплащането с евро с контрагенти в Русия, както и решенията за наложени санкции на конкретни компании.

„Постановяваме и откази, защото проучването е показало, че проблемните сделки, не са били свързани с военните действия в Украйна, нито с наложението санкции да не се търгува с Русия или с Беларус. Искане на сертификат за форсмажор заради скъпия ток, например, не е непреодолима сила“, посочи Митрев.

Според него няма никаква опасност фирмите масово да спрат да изпълняват договори си, защото форсмажорни сертификати се издават само след сериозно проучване.

Предишна статияБурни политически реакции в парламента след задържането на Бойко Борисов
Следваща статияДжо Байдън повишава тон срещу Владимир Путин и го нарича „диктатор-убиец“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук