Начало НОВИНИ Зеленски след 23 дни руска инвазия: „Време е да възстановим териториалната цялост...

Зеленски след 23 дни руска инвазия: „Време е да възстановим териториалната цялост на Украйна“

0

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова да „възстанови териториалната цялост“ на страната си след 23-дневно нахлуване на руската армия.

„Искам всички да ме слушат сега, особено в Москва. Време е за разговор. Време е за възстановяване на териториалната цялост и справедливостта за Украйна“, каза Зеленски във видео, публикувано на сайта на украинското председателство.

„Представете си, че на този московски стадион има 14 000 мъртви тела и още десетки хиляди ранени и осакатени. Вече има толкова много руски загуби от тази инвазия“, добави той. „Това е цената на войната. Малко повече от три седмици. Войната трябва да приключи“, настоя той.

Според руските власти повече от 200 000 руснаци подкрепиха този петък „специалната военна операция“ в Украйна по време на масиран патриотичен акт в Москва с лозунги като „За свят без нацизъм!“, „За президента!“ и „За Русия!“ и това включваше няколко концерта на популярни певци, близки до Кремъл.

Относно инвазията Зеленски спомена във видеото си, че този петък в Украйна има седем хуманитарни коридора. Шест в Сумска област и един в Донецка област и че повече от 9000 души са били депортирани от Мариупол.

„Общо повече от 180 000 украинци са били спасени по време на хуманитарните коридори“, каза той.

Украинският владетел обаче осъди, че руските военни продължават да блокират доставките на хуманитарни артикули в повечето посоки към околните градове.

„Това е напълно съзнателна тактика. Те имат ясна заповед да направят абсолютно всичко, така че хуманитарната катастрофа в украинските градове да бъде „аргумент” за украинците да си сътрудничат с окупаторите”, посочи той, смятайки, че това отношение е „военно престъпление”.

Следователно той ги държеше отговорни за тези действия. „Всяка руска фигура, която дава такива заповеди, и всеки руски войник, който ги изпълнява, ще бъдат идентифицирани. И ще получите задължителен еднопосочен билет до Хага. В града, където се намира Международният наказателен съд“, каза той.

Зеленски съобщи също, че в района на Харков, особено близо до Изюм, са се водили тежки боеве и че украинската армия е задържала окупаторите в района на Киев, Сума и Чернигов на юг.

„Изглежда, че вашите военни командири не могат да предложат на политическото ви ръководство нищо друго освен жестока и погрешна тактика, за да ни уморят, да уморят Украйна“, каза той.

Зеленски обяви, че ще продължи и през следващите дни да призовава народите по света да поискат мир за Украйна и спомена Швейцария, както и Израел, Италия и Япония.

Предишна статияКитай настоява за споделяне на отговорността за войната в Украйна
Следваща статияРуснаци се качват на Международната космическа станция в украински цветове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук