Начало НОВИНИ Китай настоява за споделяне на отговорността за войната в Украйна

Китай настоява за споделяне на отговорността за войната в Украйна

0

Виртуалната среща между лидерите на двете велики световни сили Джо Байдън и Си Дзинпин показа интерпретативната пропаст между Вашингтон и Пекин, с две комуникации с малко общи точкии издадени с интервал от няколко часа.

Според бележка на Белия дом Байдън „очерта“ на Си „последствията, ако Китай предложи материална подкрепа на Русия, докато извършва брутални атаки срещу украински градове и цивилни“, без да уточнява потенциалното отмъщение.

По същия начин американският президент „подробно описа усилията на Вашингтон и неговите съюзници да предотвратят и след това да отговорят на инвазията (която започна на 24 февруари), включително налагането на разходи на Русия“. Тогава Байдън подчерта „неговата подкрепа за дипломатическото разрешаване на кризата“, което вече е причинило повече от 3 милиона бежанци, напуснали Украйна, избягвайки руските бомбардировки.

От своя страна китайската версия на видеоконференцията, която за изненада на местни и непознати излезе часове преди американската, сочи, че Си призова двете сили да работят заедно.

„Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и като двете основни икономики в света, ние трябва не само да придвижим отношенията си по правилния път, но и да споделяме нашата международна отговорност и да работим за световния мир и стабилност“, според препис от официалната китайска агенция.

„Фактите отново показват, че страните не трябва да стигат до крайност да се срещат на бойното поле. Конфликтът и конфронтацията не са в ничии интереси и това, което международната общност трябва да цени най-много, е мирът и сигурността“, добави китайският президент.

Предишна статия„В продължение на 8 години те живееха на барутно буре“: положението на жителите на Крим, анексиран от Русия
Следваща статияЗеленски след 23 дни руска инвазия: „Време е да възстановим териториалната цялост на Украйна“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук