Начало БЪЛГАРИЯ Стефан Янев: Ако правителството реши да изпрати оръжие на Украйна, България ще...

Стефан Янев: Ако правителството реши да изпрати оръжие на Украйна, България ще бъде въвлечена във война

0

Акцията на МВР по задържане на бившия премиер Бойко Борисов, неговия финансов министър Владислав Горанов и пиара му Севделина Арнаудова цели да се отклони вниманието от наболели въпроси, обяви бившият служебен министър-председател Стефан Янев.

Виждаме демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза“, обяви Янев пред БНР.

Той коментира и конфликта между Украйна и Русия, който според него е „войната по вина и на Русия, и на Украйна, защото двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение“.

Генералът посочи, че е запознат с ефекта на войната върху обикновените хора – всички те страдат. Но за да започне една война, има причина.

Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас“, коментира той.

По думите му ако правителството реши да изпрати зенитни ракети на Украйна, това ще направи България участник във войната. И риторично запита дали имаме ясна стратегия какво може да се обърка и какво би било полезно за българските граждани. Освен това трябва да се прецени, влизайки във войната, какви са отношенията с тези държави.

Подобно мнение за въвличане на България във войната, ако реши да предостави оръжие на Украйна, изказа и президентът Румен Радев. 

Премиерът Кирил Петков обаче вече обяви, че никакви ракети няма да се дават на никого, а арестите на лидера на ГЕРБ и неговите приближени и връзката с войната в Украйна нарече „опорка“.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като „легитимни цели“ за поразяване.

Стефан Янев подчерта, че докато е бил министър, от България не е искано да изпраща оръжия на Украйна. А сега е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от страната ни във връзка с конфликта между Русия и бившата съветска република.

„Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми“, е категоричното мнение на бившия служебен премиер.

По повод политическия си проект генералът уточни, че в момента върви етапът на разговори с хора – съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

„Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост… Искаме да възстановим връзката между обществото и партиите“, посочи още Стефан Янев.

Малко по-късно на фейсбук страницата си той опроверга информациите, че утре ще бъде създадена партията му. 

Ето какво написа Стефан Янев:

С оглед на тиражираната в публичното пространство информация, че утре, 19.03.2022 г., свиквам учредително събрание за формиране на нова политическа партия, моля да се има предвид, че това са абсолютни спекулации. Ако подобни стъпки бъдат предприети, ще го обявя лично и официално.

Предишна статияГюров: В собствената си пресконференция прокуратурата произнесе няколко лъжи, които са лесно проверими
Следваща статияСтрахува ли се Андрей Райчев от Борисов и прокуратурата или да?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук