Начало БЪЛГАРИЯ Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване...

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

0

Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое – криво. … Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда“. Това обяви в интервю по БНР евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. 

Тя съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори: „Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. …  Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе“.

Йончева заяви категорично, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава:

„Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: „Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове“. Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация“.

Украйна иска и танкове от бившите соцстрани, обяви евродепутатът

Евродепутатката коментира в предаването „Неделя 150“ и войната в Украйна. „Зададох въпрос на украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП. Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. … Той  отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове“. 

Елена Йончева изказа мнение, че страните от ЕС не трябва да се въоръжават Украйна, а да се положат хуманитарни и дипломатически усилия: „Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир. Това е мнението на много евродепутати, макар че в този момент сме малцинство. … Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия“.

Предишна статияМика Зайкова: Трима арестанти, крали като за световно, се опасяват за демокрацията…
Следваща статияДжонсън твърди, че ако Путин спечели в Украйна, ще започне „нова ера на сплашване“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук