Начало НОВИНИ От ракети до подводни дронове: „непобедимите“ и „невидимите“ оръжия, с които Русия...

От ракети до подводни дронове: „непобедимите“ и „невидимите“ оръжия, с които Русия може да се похвали

0

Русия използва в офанзивата си срещу Украйна част от новото си поколение ракети, описани от Москва като „непобедими“, „хиперзвукови“, с неограничен обхват или „невидими за радарите“, четири години след като бяха представени от Владимир Путин.

Хиперзвуковите ракети „Авангард“ са способни да променят курса и височината с много високи скорости, което ги прави „практически непобедими“, според Путин, който сравнява научния и военния прогрес на тяхното развитие „със създаването на Земята“, първият изкуствен спътник.

Успешно тестван през декември 2018 г., скоростта му достигна „27 Маха“ или 27 пъти скоростта на звука и на около 6000 км, според Министерството на отбраната. Те са въведени в експлоатация през декември 2019 г.

Използвани за първи път в петък от руската армия, хиперзвукови ракети Kinjal (Кинжал, на руски) позволиха унищожаването на подземен оръжеен склад в Западна Украйна.

Този тип ракети, много управляеми, могат да заобиколят системите за противовъздушна отбрана, според Москва. По време на изпитанията те поразиха всичките си цели на разстояние до 1000-2000 км. Те оборудват бойните самолети МиГ-31.

Експертите сочат, че използването на хиперзвуково оръжие в Украйна е безпрецедентно.

Предполага се, че междуконтиненталната тежка балистична ракета „Сармат“ от пето поколение трябва да избягва противоракетната отбрана.

С тегло над 200 тона, тя е по-ефективна от своя предшественик – ракетата „Воевода“ с обсег от 11 000 км – и „на практика няма ограничения по отношение на обсега“, според Путин, който уверява, че е полезен дори за „насочване към цели, пресичащи както северния, така и южния полюс.“

Техническите характеристики на бойните лазерни системи “ Пересвет“ са класифицирани като секретни. Те са в бойна готовност от декември 2019 г., отбелязват от Министерството на отбраната.

„Посейдон“, подводен дрон с ядрена мощност, е способен да пътува повече от километър в дълбочина, със скорост от 60 до 70 възла, като същевременно е невидим за системите за откриване, според източник от руския военно-промишлен комплекс, цитиран от официалната агенция ТАСС.

Първите тестове с този апарат бяха проведени през пролетта на 2020 г. от подводницата Белгород. 

Отново с „неограничен обхват“, според руския президент, и със способност за преодоляване на почти всички системи за прихващане, армията разработва крилати ракети с ядрен двигател „Буревестник“ (Storm Bird на руски). Техническите му характеристики са класифицирани като секретни.

Първото официално изстрелване на хиперзвуковата ракета „Циркон“ датира от октомври 2020 г. Тя лети със скорост 9 Маха, за да порази морски и сухопътни цели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук