Начало НОВИНИ Папа Франциск реформира управлението на Църквата с нова конституция

Папа Франциск реформира управлението на Църквата с нова конституция

0

Папа Франциск обнародва тази събота, 19 март, нова Конституция, която реорганизира управителния орган на Ватикана, въвежда повече финансова прозрачност и е отворена за жени и миряни.

Новата конституция, която ще влезе в сила на 5 юни, реформира части от Римската курия (правителството на Ватикана), която ще замени „бонуса за пастор“, обнародван през 1988 г. от Йоан Павел II и който беше частично реформиран от Бенедикт XVI през 2011 г.

Сред основните промени са възможността миряни и католички да оглавяват департаментите на Ватикана, както и добавянето на консултативна комисия за сексуално насилие към Курията.

Дикастериите (министерствата) на Курията, които функционираха с непрозрачно финансиране и зад затворени врати в продължение на десетилетия, първоначално не бяха склонни да приемат по-централизирано управление, което сега е заложено в новата Магна Харта.

Документът включва много реформи, които вече са приложени от аржентинския папа, но съдържа и някои новости, като желанието за разширяване на католицизма отвъд неговите 1,3 милиарда вярващи.

Новата конституция „Praedicate evangelium“, от 52 страници, създава в този смисъл нова „дикастерия“ за евангелизация, която ще бъде ръководена от самия Франциск.

Ставайки „главен евангелизатор“, папата осъществява „тектонска промяна към по-пастирска и мисионерска църква“, каза в Twitter Дейвид Гибсън, директор на Центъра за религия и култура към университета Фордхам.

По този начин папата уверява, че всеки кръстен християнин е мисионер.

„Не можете да не вземете това предвид при актуализирането на Курията, чиято реформа трябва да гарантира участието на миряните и жените, дори във функции на управление и отговорност“, каза той.

„Папа Франциск работи върху нова организационна структура на Ватикана от девет години. Това е важен аспект от неговото наследство“, каза Джошуа Мак Елуи от National Catholic Reporter в Twitter.

Текстът, публикуван на деветата годишнина от понтификата на Франциск, добавя и Комисията за защита на непълнолетните към Ватикана – папски консултативен орган – към дикастерията, която наблюдава каноничните разследвания на случаи на сексуално насилие на духовници.

Според кардинал Шон О’Мали, който оглавява Комисията, това е „значителен напредък“, който ще придаде институционална тежест на борбата срещу бич, който опустоши Църквата по целия свят.

Но за Мари Колинс, ирландка, оцеляла от клерикално насилие, която беше в комисията преди да подаде оставка през 2017 г. заради справянето на църквата с кризата, това е неуспех.

„Комисията официално загуби всякаква прилика на независимост“, отбеляза той в Twitter.

По информация на АФП

Предишна статияДжонсън твърди, че ако Путин спечели в Украйна, ще започне „нова ера на сплашване“
Следваща статияОт ракети до подводни дронове: „непобедимите“ и „невидимите“ оръжия, с които Русия може да се похвали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук