Начало НОВИНИ Започва разширяването на третия лъч на софийското метро

Започва разширяването на третия лъч на софийското метро

0

Днес започва строителството на разширението на третата линия на метрото под булевард „Владимир Вазов“ в район „Подуяне“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Изпълнението на този етап от третия метродиаметър включва трасето от квартал „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ и е с дължина три километра и три метростанции.

Маршрутът преминава покрай ж.к. „Хаджи Димитър“, производствена зона „Хаджи Димитър“, ж.к. „Сухата река“, кв. „Левски“ и ж.к. „Левски“. Общият брой на живеещите и работещите в горепосочените части на града е около 90 хил. души. Предвидено е строителството на метростанциите да се извършва по така наречения полуоткрит (Топ даун) метод – две от тях, и по открит метод – метростанцията в ж.к. “Левски“. След обществена поръчка през 2020 г. за строители на трите станции и трасето между тях бяха избрани компаниите Трейс“, „Джи Пи груп“ и „Монолит София“, а цената бе 220 млн. лв. без ДДС.

В края на януари Столичният общински съвет гласува бюджетът на София да отпусне 12,8 милиона лева за старта на разширението на третия лъч на софийското метро в две посоки – с три метростанции от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к „Левски“, както и с шест станции през отклонение при Военна академия към ж.к. „Гео Милев“, ж.к „Слатина“, към зала „Арена Армеец“ и „Цариградско шосе“ при Окръжна болница. Решението предвижда строителството на първия участък да започне през първото полугодие на 2022 г. , а на втория – около шест месеца по-късно. Строителните работи по тях следва да приключат съответно през 2025 г. и 2026 г., се казва още в документа.

Със същото гласуването СОС възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да стартира преговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за съфинансиране на дела на Столична община за изпълнението на проекта. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук