Начало НОВИНИ Защо могъщите руски военновъздушни сили не успяха да контролират небето над Украйна?

Защо могъщите руски военновъздушни сили не успяха да контролират небето над Украйна?

0

Близо един месец от началото на военните удари на Русия в Украйна. През това време и до днес руснаците, въпреки че имат третата по големина военновъздушна сила в света, не са успели да контролират небето на тази европейска държава. 

Докато войските на Владимир Путин се струпват около Русия, западното разузнаване и експерти се съгласиха, че след два до три дни руските военни самолети ще наложат своето господство над украинското въздушно пространство .

„Това е смущаващ факт от гледна точка на военната стратегия. (…) Въпреки че имат военновъздушни сили, по брой оборудване и огнева мощ, особено по-ниски от руските, украинците все още летят и тяхната противовъздушна отбрана все още се счита за жизнеспособна“, обяснява Уолтър Дорн, професор по отбранителни изследвания в Кралския военен колеж на Канада (RMC), за BBC.

За експерта контролът на небето е един от основните стълбове в съвременната война, тъй като подпомага движението на сухопътни войски, освен че силно ограничава движението на вражеските сили.

Доклад на Кралския институт за обединени служби (RUSI) – основната група експерти по отбраната и сигурността в Обединеното кралство -, който беше публикуван преди седмица, в подробности, че след началото на инвазията премахването на украинската противовъздушна отбрана е „логичната и дългоочаквана следваща стъпка.“

Това обаче не се случи и украинската армия, въпреки многобройните си загуби, съобщи за свалянето на няколко руски самолета в различни битки. Русия с всичките си сили не може да поеме контрола над украинското небе. Как може да се обясни тази ситуация?

Превъзходство във въздуха, но в процес на разгръщане
Global Firepower, платформа, специализирана във военна информация, заявява, че Русия има втората най-мощна армия в света след Съединените щати. От своя страна Украйна се нарежда на 22-ро място. Междувременно руснаците имаха 1391 бойни самолета (за разлика от 132-те от силите на Владимир Зеленски) и 948 хеликоптера (украинците имаха само 55).

„Руската въздушна мощ беше достатъчна, за да позволи на тези групи да постигнат голяма победа на бойното поле“, казва Дженифър Кафарела, началник на щаба в Института за изследване на войната (ISW).

Докладите на разузнаването и военните анализатори обаче предполагат, че Москва по неясни причини е решила да не разполага с голям аванпост от своите военновъздушни сили в Украйна.

„Сега изглежда доста очевидно, че Русия вярваше, че може да превземе Украйна много по-лесно, че няма да срещнат съпротивата, която имат. (…) Това предположение, очевидно, ги е накарало да не разполагат с военновъздушните сили, готови за разполагане, въпреки че има и сведения, че сред руските генерали има известен страх да нанесат големи загуби на скъпите си самолети”, добавя Уолтър Дорн.

Друг възможен фактор според Дорн е, че има доказателства, че руските войски не са били наясно с типа мисия, пред която са изправени.

„Всичко показва, че руснаците са казали на войските си, че ще проведат учения, а след това са били изненадани от жив огън. Това има както психологическо, така и тактическо въздействие, защото силите не бяха напълно подготвени да направят подобни неща“, казва той.

От своя страна Кафарела допуска, че моралният фактор може да влияе по различен начин на двете страни.

„Изглежда, че руснаците имат много сериозен проблем с морала, защото техните сили не са очаквали да се бият в тази война и не са били психически подготвени за мащаба на битката, с която ще се изправят. Украинците, от друга страна, се бият за родината си, така че украинският морал е много висок, като се има предвид, че имат ясна цел“, обяснява началникът на щаба на ISW.

Украйна, с по-малки военновъздушни сили, се концентрира върху точни офанзиви и неголеми разгръщания, което й позволи да съсредоточи ресурсите си.

„Въпреки че е много по-малка, украинската армия е професионална и има много добро въоръжение. Те също са преминали обучение от силите на НАТО, включително Канада и Съединените щати“, казва Дорн.

Освен това според военния анализатор трябва да се има предвид, че преди началото на конфликта различни съюзни държави изпратиха военна помощ на Украйна, включително ракети, които помогнаха да попречат на Русия да постигне надмощие във въздуха.

Помощта за Киев продължава. Преди няколко дни президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще отпусне 1 милиард щатски долара военна помощ за Украйна, включително оръжия като дронове, които могат да функционират като летящи бомби и противовъздушни оръжия.

От началото на войната най-честото искане на Зеленски, президента на Украйна, към Запада е създаването на зона, забранена за полети над страната му. Това би означавало, че НАТО сваля руски самолети, които пресичат това въздушно пространство. Споразумение обаче не е постигнато.

Съобщава се също, че Полша е предложила да достави самолети МиГ-29 на Украйна през Съединените щати , което предизвика тревоги в НАТО, опасявайки се, че Русия смята, че Западът е отишъл твърде далеч в даряването на самолети на Киев. 

В този контекст анализаторите са съгласни, че фактът, че руснаците все още не са постигнали надмощие във въздуха срещу Украйна, не означава, че не могат да го постигнат през следващите дни или седмици.

„Руските военновъздушни сили може внезапно да започнат да провеждат сложни, мащабни въздушни операции, сравними с рутинно провежданите от държави от НАТО и други съвременни военновъздушни сили, като Израел“, предупреждава докладът на Royal United Services Institute. 

Анализатори като Дорн обаче са по-загрижени, че липсата на напредък на бойното поле може да накара Путин да вземе по-отчаяни решения, включително използването на неизползвани досега оръжия.

Предишна статияЗапочва разширяването на третия лъч на софийското метро
Следваща статияТрагедия в Белгия: сблъсък на автомобил срещу карнавално шествие остави най-малко 6 загинали и почти 40 ранени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук