Начало НОВИНИ Байдън: Русия „проучва“ американските кибератаки

Байдън: Русия „проучва“ американските кибератаки

0

Президентът Джо Байдън каза в понеделник, че разузнаването показва нарастваща руска киберзаплаха за САЩ.

Той каза, че Русия „проучва“ кибератаки, но САЩ ще използват „всеки инструмент“, за да предотвратят и отговорят на подобен ход.

Байдън предположи, че Москва може да действа като отмъщение за санкциите, наложени й след нахлуването на Русия в Украйна.

Руското външно министерство заяви, че двустранните връзки между Москва и САЩ са на „ръба на разрив“.

Байдън преди това предупреди за възможна кибератака от Русия, заявявайки на 24 февруари, че САЩ са готови да отговорят.

В изявлението от понеделник Байдън каза, че разузнаването се е „развивало“ и че САЩ вярват, че „руското правителство проучва варианти“.

Байдън също така призова американските компании да „ускорят усилията за заключване на цифровите си врати“.

„Вие имате силата, капацитета и отговорността да засилите киберсигурността и устойчивостта на критичните услуги и технологии, на които американците разчитат. Трябва всеки да свърши своята част“, каза той.

Байдън каза, че потенциалната „зловредна киберактивност“ може да бъде предизвикана от „безпрецедентните икономически разходи“, причинени от икономическите санкции, наложени от Запада.

Кутия за анализ от Джо Тиди, кибер репортер
Светът на киберсигурността е подготвен за някаква широкомащабна кибератака от Русия, откакто започна да нараства напрежението между Русия и Украйна.

Кибер властите в САЩ, Обединеното кралство и на други места предупреждават не само за атаки срещу Украйна, но и за т. нар. „преливане“, където са насочени други държави или където хакване се разпространява извън театъра на конфликта.

Примерът, който властите продължават да дават, е атаката на чистачката на NotPetya, за която САЩ и ЕС публично обвиниха руските военни хакери.

Този злонамерен софтуер се разпространи неконтролируемо през 2017 г., отнемайки хиляди бизнеси по целия свят и причинявайки щети от приблизително 10 милиарда долара.

Въпреки че президентът Байдън не го казва изрично, опасенията изглежда са за някакъв вид атака, която може да засегне критична част от инфраструктурата на САЩ.

Видяхме смущенията и бедствията, причинени миналата година на източното крайбрежие, когато престъпни хакери накараха петролопровод да спре доставките.

От една страна, предупреждението на президента Байдън не е изненадващо и просто е повторение на инициативата за „вдигане на щитове“, започната от неговото правителство преди месеци.

От друга страна, западното разузнаване беше изключително ефективно в отгатването на следващия ход на Кремъл, така че думите му потенциално ще имат допълнителна тежест в контекста на ескалиращия конфликт.

Предишна статияЕвропол предупреждава за риск от трафик на хора сред бежанци от Украйна
Следваща статияРадев: Войната в Украйна е заплаха за международната сигурност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук