Начало НОВИНИ Европейският съюз одобрява още 500 милиона евро за военни материали за Украйна

Европейският съюз одобрява още 500 милиона евро за военни материали за Украйна

0

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) постигнаха политическо споразумение в понеделник, 21 март, за финансиране на още 500 милиона евро във военно оборудване за Украйна.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел обяви на пресконференция след Съвета на министрите на Общността „политическото споразумение“ за използване на още 500 милиона евро от Европейския фонд в подкрепа на мира (FEAP) за Украйна, решението ще бъде финализирано по-късно.

Испанският политик обясни, че този понеделник министрите са анализирали ситуацията в Украйна и са се договорили да продължат да вземат решения.

„Заключенията бяха много ясни. Всички държави-членки са изключително обединени в подкрепа на Украйна“, заяви Борел, който настоя, че руските сили извършват „военни престъпления“ и „нарушения на международното право“ с нахлуването си.

„Това, което се случва в Украйна, е масово военно престъпление“ на руските сили срещу украинския народ, добави той.

Както той отбеляза, ЕС ще продължи да предоставя финансова и хуманитарна подкрепа на украинските въоръжени сили.

Въпреки че не се очакваше Съветът да вземе правно решение в понеделник относно удължаването на употребата на FEAP за Украйна, на политическо ниво мярката беше готова и никоя държава-членка не постави под въпрос необходимостта да продължи да предоставя на тази страна оръжия и военни доставки, според източници от общността.

Очаква се мярката да бъде уточнена на правно ниво, когато германският парламент приключи вътрешната законодателна процедура по нея, според различни източници.

ЕС вече потвърди почти всичките 500 милиона евро, които първо отпусна за финансиране на смъртоносно и несмъртоносно военно оборудване, така че Украйна да може да се защитава от руски нашественици.

Преди две седмици Борел предложи на лидерите на Европейския съюз на неформална среща на върха във Версай да увеличат тази помощ с още 500 милиона евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук