Начало БЪЛГАРИЯ Енергиен експерт: Газът е последното нещо, върху което Европа ще посегне

Енергиен експерт: Газът е последното нещо, върху което Европа ще посегне

0
Газът ще бъде последното нещо, върху което Европа и България ще посегнат. Това коментира пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев.

„В момента се обсъжда какво правим, ако Русия спре газа към Европа и в частност към България. Петролът не се коментира, тъй като там има доста опции. Повече шум се вдига около газа, защото той е по-сложен“, добави той.

Според него е положителна новина, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен до септември. През него ще минава 1/3 от необходимото на България количество азерски газ. Васко Начев обаче изчисли, че на страната ни й трябват около 3,2 куб. метра газ. „Ако ние търсим други възможности, трябва да си дадем сметка, че няма да сме единствени, а на практика всички”, подчерта експертът. Според него е невъзможно „да се изолираме от Русия“.

Той беше категоричен, че няма вариант, при който Европа да има една доставка на газ за всички държави, поне в следващите две-три години.

„Около 900 млн. долара всеки божи ден постъпват в сметките на Русия от нефт и газ. Близо 350 млн. са газ и 550 млн. нефт“, отчете Начев.

Той допусна бензинът да поскъпне с 10-15 стотинки при намалени доставки на петрол от Русия.

Предишна статияКабинетът се разбърза с мегасделката за батериите
Следваща статияПроизводителите на плодове и зеленчуци излизат на протест

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук