Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Войната в Украйна е заплаха за международната сигурност

Радев: Войната в Украйна е заплаха за международната сигурност

0

„С Полша сме единни за укрепване на Източния фланг на НАТО“. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след срещата с полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София.

„Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавното й прекратяване и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна причинява не само разрушения и страдания – тя е заплаха за международната сигурност и ред”, каза Радев.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет“, уточни той.

Румен Радев и Анджей Дуда са коментирали казуса за продължаване на оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна.

„Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени”, допълни Румен Радев.

Източник: НОВА

Предишна статияБайдън: Русия „проучва“ американските кибератаки
Следваща статияРуските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук