Начало НОВИНИ Какво се върти в главата на Путин? Агентите от разузнаването оценяват докъде...

Какво се върти в главата на Путин? Агентите от разузнаването оценяват докъде иска да стигне

0

Докато дните на руската инвазия в Украйна продължават да минават, заплахата тази криза да се засили и да ескалира до по-опасни нива продължава. Предвид тази ситуация стана важно за шпионските агенции на Запад, да се опитат да разберат какво мисли Владимир Путин и докъде би могъл стигне.

Настоящият руски президент от две десетилетия е определян от съперниците си като безразсъден и импулсивен. 

От години се спекулира, че Путин е болен, но няколко експерти смятат, че той всъщност е изолиран и блокира всяко различно или алтернативно мнение.

„Путин изглежда изолиран и зависим от малка група съветници, които не са му казали истината за това колко трудно и скъпо се оказва завладяването на Украйна“, казаха комуникатори на разузнаването и националната сигурност преди две седмици в статия за анализ на The Washington Post.

Междувременно служител на западното разузнаване обяснява, че първоначалният военен план на руския президент е изглеждал като нещо, измислено от агент на КГБ. Създаден от затворена група с акцент върху секретността, но с неочакван резултат.

Въпреки че възгледите на Путин често се изразяват публично, да се разбере как ще бъдат осъществени е трудно предизвикателство за разузнаването.

„Предизвикателството при разбирането на действията на Кремъл е, че Путин е единственият, който отговаря в Москва“, казва Джон Сайфер, бивш директор на операциите в Русия на ЦРУ.

В тази изолация, за която се споменава, обикновено пристига много малко външна информация, особено когато е в противоречие с позицията на индивида.

„Той е жертва на собствената си пропаганда, в смисъл, че слуша само определен брой хора и остава глух за всичко останало. Това му дава много странна перспектива за света“, казва Ейдриън Фърнъм, професор по психология и съавтор на книгата, която скоро ще бъде публикувана, „Психологията на шпионите и шпионажа“.

Кръгът от хора, с които Путин общува, никога не е бил голям, но е бил по-малък, когато е стигнал до решението да нахлуе в Украйна.

Какво се промени в руския президент? Някои спекулират, без много доказателства, с възможен здравословен срив или ефект на лекарство. Други посочват психологически фактори като усещането, че времето за него изтича, преди да успее да изпълни това, което вижда като своя съдба – да защити Русия или да възстанови нейното величие.

„Путин вероятно не е психично болен, нито се е променил, въпреки че е по-прибързан и вероятно по-изолиран, отколкото през последните години“, казва Кен Деклева, бивш лекар и дипломат от американското правителство, а сега сътрудник във фондация Джордж Х. У. Буш. за отношенията между САЩ и Китай.

Самият Путин може дори да преувеличава впечатлението, че е опасен и дори ирационален. Това е добре позната тактика, при която някой с достъп до ядрени оръжия се опитва да накара противника си да отстъпи, като го убеждава, че може да е достатъчно „луд“, за да ги използва въпреки потенциалните последствия за всички.

„Лудата тактика на Путин добавя към сянката на ядрената атака, надвиснала над тази война, но това е пресметнат ход. Той използва тази заплаха, за да получи това, което иска“, заявява анализаторът Майкъл Крепон от Stimson Center, център за политически изследвания, в публикация за Forbes.

За международните служители обаче това би било повече от заплаха.
„Наистина въпросът е дали той ще удвои бруталността си и ще ескалира ситуацията по отношение на оръжейните системи, които е готов да използва“, каза западен служител.

Властите, експертите и шпионите изразиха загриженост, че руският лидер може да използва химическо оръжие и дори тактическо ядрено оръжие. „Страхът е, че той ще направи нещо невероятно импулсивно и агресивно, като натискане на бутона“, казва Ейдриън Фърнам.

Предишна статияПетков: Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство
Следваща статияДжо Байдън предупреждава, че Русия планира да използва химическо оръжие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук