Начало НОВИНИ Руският журналист Муратов дарява своя Нобелов медал, за да помогне на украинците

Руският журналист Муратов дарява своя Нобелов медал, за да помогне на украинците

0

Руският журналист Дмитрий Муратов, директор на независимия вестник Новая газета, носител на Нобеловата награда за мир за 2021 г., ще връчи златния медал от наградата на фондация, която помага на украинските бежанци.

„Новая газета и аз решихме да връчим медала на Нобеловата награда за мир за 2021 г. на украинската фондация за помощ на бежанците“, каза Муратов в изявление на сайта на вестника.

Директорът на Nóvaya помоли аукционните къщи да подготвят продажбата на тази „награда, известна в целия свят“.

Журналистът обясни, че в настоящата ситуация вестникът иска да помогне на „бежанци, ранени и болни деца, които се нуждаят от спешна помощ“.

Вестникът всъщност също пусна поредица от петиции, призоваващи за прекратяване на огъня в Украйна и отваряне на хуманитарни коридори, наред с други мерки. Nóvaya Gazeta поддържа ограничено отразяване на войната в Украйна, след като признава, че е трябвало да избягва определено съдържание, за да не рискува затваряне след затягането на цензурата, насърчавано от Кремъл, което забранява например да се говори за „инвазия“ .

Според последните данни на ООН от началото на руската военна операция в Украйна повече от 3,5 милиона души са напуснали страната .

Муратов е един от основателите на независимия вестник Nóvaya Gazeta през 1993 г., „важен източник на информация за неприятни аспекти на руското общество, които рядко се споменават от други медии“, според Норвежкия Нобелов комитет.

С информация от EFE и Europa Press.

Предишна статияCNN дава думата на нацистите: интервю с командир на полк Азов
Следваща статияДжо Байдън: Ще има нов световен ред и Съединените щати трябва да го водят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук