Начало НОВИНИ Германски министър: Изискването за плащане на газа в рубли е нарушение на...

Германски министър: Изискването за плащане на газа в рубли е нарушение на договора

0
Искането на Русия страни, обявени за ”неприятелски”, да плащат за доставката на газ в рубли, противоречи на сключените договори между страните. Това каза германският министър на икономиката Роберт Габек, съобщава Tagesspiegel.

„Изискването за плащане в рубли… е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция“, коментира министърът.

Още в средата на декември високопоставени членове на правителството установили, че Русия не е надежден партньор, и сега се търсят алтернативни доставчици.

Ръководителят на комисията по външни работи на Бундестага Норберт Рьотген пък смята, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.

Днес руският президент Владимир Путин инструктира да се приема плащане за руски природен газ, доставян на „неприятелски страни“ само в рубли.

Канцлерът Олаф Шолц съобщи, че е невъзможно незабавно да се спре закупуването на енергийни ресурси от Русия, защото това ще удари германската икономика, пише още БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук