Начало НОВИНИ Защо случаите на COVID-19 отново се увеличават в някои европейски страни?

Защо случаите на COVID-19 отново се увеличават в някои европейски страни?

0

През последните дни европейски страни като Германия , Австрия и Обединеното кралство започнаха да отчитат ново увеличение на случаите на Covid, въпреки че досега не се е предвиждало увеличение на смъртните случаи от вируса в гореспоменатите нации.

Според експертите, консултирани от Би Би Си, два фактора може да стоят зад това увеличение: разпространението на варианта BA.2, „първи братовчед“ на омикрон, и премахване на основните превантивни мерки, като използването на маски в затворени пространства.

Изследвания, проведени в Дания, показват, че този вариант BA.2 е 1,5 пъти по-преносим от „оригиналния“ омикрон — известен също като BA.1—, който от своя страна вече беше един от най-заразните варианти, съобщи британската верига.

На практика BA.2 стана доминиращ в някои от тези страни, в които сега се наблюдава увеличение на случаите. Например в Обединеното кралство той присъства в 68,6% от положителните проби, секвенирани в лаборатории. В началото на март BA.1 беше доминиращ в същите тези тестове.

BA.2 също се разпространи в Азия и е отговорен за рекордния брой случаи и смъртни случаи в Хонконг, Китай и Южна Корея напоследък. В някои държави премахването на ограниченията, наблюдавани по време на пандемията COVID-19, насърчи разпространението на този по-преносим вариант.

На няколко от тези места използването на маски в затворени заведения вече не е задължително, програмите за масови тестове бяха спрени ипрепоръката заразените пациенти да останат в изолация беше отменена.

Някои експерти смятат, че тези разпоредби са били изоставени твърде рано. Други разбират, че облекчаването на мерките, приети по време на здравната криза, е разумно и очаквано, като се има предвид намаляването на общата смъртност от коронавирус и широката наличност на ваксини и лечения, особено в по-богати страни.

Струва си да се спомене, че настоящото увеличение на случаите не е генерализирано явлението в целия европейски континент: Португалия и Испания, например, продължават с низходяща статистика за COVID-19, разказа подробно Би Би Си.

Според специалисти тези данни могат да се обяснят с факта, че тези страни имат своеобразен „имунологичен багаж“. Тоест по-голям имунитет поради комбинация от високи нива на имунизация сред населението и скорошни вълни от случаи.

Това е противоположният контекст на този, наблюдаван на места като Германия и Австрия, където ваксинацията не напредва след достигане на определено ниво и не е имало високо предаване на болестта през последните месеци.

Но дали този нов скок на случаите вече е причинил скок в смъртните случаи от коронавирус? В европейските държави понастоящем няма траен ръст на смъртните случаи. Тъй като случаите наскоро започнаха да се увеличават, ще бъде уместно да изчакаме още няколко седмици, за да видим дали това ще се случи или не.

Директорът на СЗО-Европа изрично спомена държави като Германия, Обединеното кралство, Ирландия и Холандия и обясни покачването поради по-голямата трансмисивност на варианта на омикрон BA.2.

Фактори като „големия капитал“ на глобалния имунитет, постигнат от ваксини и инфекции, края на зимата и това, че омикронът е по-малко тежък, кара СЗО да остане оптимист, въпреки че Клуге припомни, че вирусът уби 22 000 души в континента миналата седмица, особено в страни с ниска степен на ваксинация.

„Ще трябва да живеем с COVID-19 известно време, но това не означава, че не можем да сложим край на пандемията“, каза Клуге на пресконференция.

С информация от EFE.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук