Начало НОВИНИ Полша експулсира 45 руски дипломати, обвинени, че са „шпиони“, и Русия отговаря

Полша експулсира 45 руски дипломати, обвинени, че са „шпиони“, и Русия отговаря

0

Правителството на Полша е разпоредило експулсирането на 45 руски дипломати, твърдейки, че извършват шпионска дейност в рамките на операция, в която също е участвал полски гражданин, за който се твърди, че е сътрудничил на руското разузнаване.

Вътрешният министър Мариуш Камински потвърди в Туитър експулсирането на „45 руски шпиони, представящи се за дипломати“. По този начин той отпразнува, че Полша „демонтира“ шпионската мрежа на съседната страна „с пълна съгласуваност и решителност“.

Директорът на отдела за национална сигурност Станислав Зарин обясни пред медиите, че списъкът с предполагаеми шпиони е съставен от Агенцията за вътрешна сигурност, която всъщност е поискала външното министерство спешно да изгони всички тези хора.

Според Зарин руското разузнаване сега действа „по-агресивно“ в контекст, в който Варшава поиска насилствени мерки срещу Москва в отмъщение за военната офанзива, започната срещу Украйна, съобщава агенция ПАП.

Полските сили за сигурност също са арестували местен гражданин, който е работил в гражданския регистър на Варшава и според съобщенията е предал ценна информация на Русия. Съдебният съд е постановил за него три месеца временен затвор.

Говорителят на Кремъл Димитри Песков предупреди, че „ако информацията за масовото експулсиране е вярна“, това представлява по-нататъшна стъпка към влошаване на отношенията между двете страни. „Разбира се, няма да остане без отговор“, отбеляза той според руските агенции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук