Начало НОВИНИ Може ли Владимир Путин да спечели войната? Пътищата, които се отварят след...

Може ли Владимир Путин да спечели войната? Пътищата, които се отварят след месец на нахлуване в Украйна

0

Руският президент е изправен пред по-трудна ситуация, отколкото си е представял, когато е наредил инвазия в бившата съветска република преди месец, но той е решен да удвои усилията си, за да постигне целите си, казват анализатори.

Победа, която предполага тотална окупация на Украйна , би изправила Путин и пред други експлозивни предизвикателства, казват експертите, които споменават и за възможен дипломатически изход от войната, с териториални завоевания за Русия.

Целите на Русия не са се променили от началото на инвазията, на 24 февруари: получаване на „неутралитет“ и „демилитаризация“ на Украйна, тоест предотвратяване на присъединяването на тази страна към НАТО.

Кремъл вече не залага непременно на свалянето на украинския президент Владимир Зеленски, който се превърна в символ на съпротивата срещу инвазията.

Украинската съпротива усложни плановете на Путин, свикнал с бързи или силни военни успехи, както в случаите на анексирането на Крим през 2014 г. и намесата в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад.

„Путин все още се движи с предположението, че войната няма да продължи, че в крайна сметка ще бъде наложена от собствената си военна маса, малко значение има съпротивата на земята“, казва Фредерик Шарийон, професор по международни отношения във Франция Университета в Клермон Оверн и автор на „Guerres d’influence“.

Но изправен пред трудности при напредването на място и сурови международни санкции срещу Русия, Путин „все повече се насочва към война на унищожение“, добавя той.

„Въпросът не е толкова какво възнамерява да получи Путин, а как и на каква цена“, коментира Татяна Становая, изследовател от Московския център Карнеги.

Ако украинската армия рухне под военен натиск на изток, Русия може да поеме контрола над страна с 40 милиона жители, с площ, по-голяма от Испания, която ще служи като буферна зона срещу НАТО.

Има хора, които се опасяват, че Русия ще започне военна ескалация с химически оръжия или атаки срещу западни конвои с военна или хуманитарна помощ.

Ако ситуацията се проточи или остане несигурна, Путин може да спаси лицето си, като извлече политически отстъпки и териториални придобивки от Киев.

„Ключът на Путин е силата, натиска и победата“, казва Абас Галямов, руски независим анализатор и бивш автор на речи в Кремъл.

Путин „има нужда от споразумение за неутралитета на Украйна. Но това очевидно е недостатъчно. Той също така иска признаването на анексията на Крим и [независимостта на проруските отцепили се републики Луганск и Донецк“, добавя той.

И ако Украйна откаже такива отстъпки, Русия така или иначе би могла да парадира със завоевания на изток, с основната цел да се установи териториална приемственост между региона на Донбас, пристанището Мариупол на Азовско море и Южен Крим.

Ако войната продължи „без изгледи за бързо решение“, напрежението може да се влоши до степен да причини „срив на енергийната система в Кремъл“, според бележка от Френския институт за международни отношения (Ifri).

Някои анализатори дори смятат, че мощни играчи в тази система, като някои олигарси и ръководители на службите за сигурност, могат да бъдат изкушени да спрат Путин или дори да го свалят.

„В момента не виждам такива признаци в руския елит. Дори една страна да е разстроена от тази война, те не са готови да се вдигнат срещу нея”, смята Становая.

По информация на АФП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук