Начало НОВИНИ Байдън за опустошения украински град Мариупол: „Изглежда като нещо от научната фантастика“

Байдън за опустошения украински град Мариупол: „Изглежда като нещо от научната фантастика“

0

Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на украинците в петък от граничен град в Полша, оплаквайки се, че ситуацията със сигурността му е попречила да премине в Украйна, за да оцени сам въздействието на войната.

След дни на спекулации дали ще посети границата с Украйна и дали ще я премине, президентът отиде в полския град Жешув, на около 100 километра от граничната зона, и потвърди, че няма да се приближава.

„Тук съм в Полша, за да видя хуманитарната ситуация и, честно казано, част от моето разочарование идва от факта, че не мога да я видя от първа ръка“, каза Байдън по време на среща с полския президент Анджей Дуда.

„Те няма да ме пуснат – и предполагам, че това е разбираемо – да пресека границата и да погледна какво се случва в Украйна“, добави той.

Малко след това президентът замина за Варшава, където тази събота ще се срещне с украински бежанци и ще изнесе реч за закриване на европейското си турне.

„Когато видите 30-годишна жена да стои пред танк с пушка, си спомнете какво се случи на площад Тянанмън. Това е площад Тянанмън на квадрат“, каза Байдън, имайки предвид известния „танкист“, който рискува живота си по време на клането в китайската столица през 1989 г.

Байдън увери, че Мариупол „изглежда като нещо от научната фантастика“.

И призна проблемите, които войната породи в съседна Полша, страната, която е приела най-много бежанци с най-малко 2,17 милиона от 3,67 милиона, които според ООН са напуснали Украйна.

„Скоростта и мащабът“, с които се извършва този полет, са впечатляващи, припомни директорът на Американската агенция за международно развитие Саманта Пауър по време на среща с Байдън и Дуда.

„Отнеха им повече от четири години, за да избягат четири милиона бежанци от войната в Сирия. Украйна може да достигне този брой за четири дни, малко повече от месец след началото на войната“, каза Пауър.

Седейки до Байдън, полският президент описа ситуацията като „изключително трудна“ и каза, че това е нещо, което страната му „никога не е преживявала в своята история“, но към което се адаптира.

“Ние не ги наричаме бежанци, те са наши гости, наши братя, наши съседи от Украйна“, твърди той.

Планирано е Байдън да се срещне лично с някои от тези бежанци в събота в полската столица.

Предишна статияМоже ли Владимир Путин да спечели войната? Пътищата, които се отварят след месец на нахлуване в Украйна
Следваща статия1333 новозаразени с коронавирус у нас за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук