Начало БЪЛГАРИЯ Никола Минчев: Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен...

Никола Минчев: Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

0

Стоте дни на правителството се влияят и от външните фактори. За тази изключително тежка обстановка при избухвала война в близост до нас, управляващата коалиция се справи добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които сме си заложили като цел. До този момент най-важното е, че приехме бюджета, стартирахме някои от поставените реформи в съдебната власт – закрихме спецправосъдието и кариерните бонуси във ВСС, предстоят и други реформи.

Това каза председателят на 47-ото НС Никола Минчев пред БНТ.

Кризите забавиха промените и отнеха от фокуса им, допълни Минчев. Друго е да се управлява в относително спокойно време, друго е когато има война – виждаме как това влияе на енергоносителите. Това е важен аспект, който отнема важна част от времето и вниманието на всеки, който се занимава с управление.

На въпрос дали вижда наближаващи избори, Минчев коментира, че „изборите винаги са възможни“. Със сигурност избори ще има след 3.5 г., а дали ще има по-рано – ще видим. За нови избори е необходимо един от коалиционните партньори сериозно да размисли относно участието си в настоящата коалиция, допълни председателят на НС. На този етап няма предпоставки за това, дори разминавания в мненията относно Украйна няма да доведе до разкол, категоричен е Минчев.

Предстои да се реши дали парламентът да покани украинския президент Володимир Зеленски за изслушване пред НС. Аз лично подкрепям провеждането на такова изслушване и ще се радвам това да се случи. Това ще е събитие в българския парламент.

ДПС непрекъснато повдига темата за Плана за възстановяване, но в крайна сметка позитивното е това, което премиерът съобщи – че ще бъде подписан в следващите две седмици. Планът е от ключово значение за стабилността на цялата държава – ще влезнат изключително сериозни средства в икономиката ни.

Темата за изпращане на оръжия в Украйна не е на дневен ред, защото няма проект, внесен за това, коментира председателят на НС. Позицията на правителството, подкрепена и от парламента, е, че изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред. Към момента е важно да се праща само хуманитарна помощ.

Относно ареста на Бойко Борисов Минчев коментира, че не вижда проблем от страна на МВР – те са действали в рамките на компетентността си, и не е имало нищо притеснително в самата акция. От ареста на Горанов видяхме и кадри, – това оценявам положително, защото е умерено – не трябва да има показност. Сега топката е изцяло в прокуратурата, завърши Минчев.

Предишна статия1333 новозаразени с коронавирус у нас за последното денонощие
Следваща статияСтефан Янев: Разногласията в правителството са опасни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук