Начало БЪЛГАРИЯ Петков: Със САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва...

Петков: Със САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона

0

„Важно е да сме заедно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми”. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, в която участват министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато икономическото стравнение се обедини, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и да споделяме сигурност”, категоричен бе Петков.

„Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция”, уточни Петков.

„Но не само съществуващият коридор номер 8, а да започва от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, заяви Петков.

„Всички държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но това оборудване работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има достатъчно силна стратегия, уточни Петков. „Обсъдихме, че вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво”, каза премиерът.

„Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, допълни Петков.

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, добави той.

Източник: НОВА

Предишна статияСимидчиев: Пандемията като че ли стихва
Следваща статияТази сутрин край Босфора започва поредния кръг от преговорите между Украйна и Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук