Начало НОВИНИ Русия забранява излъчването на интервю между Владимир Зеленски и руски журналисти

Русия забранява излъчването на интервю между Владимир Зеленски и руски журналисти

0

Руският медиен надзорен орган Роскомнадзор пусна бележка, в която предупреждава, че нито една медия няма да може да излъчи интервюто, проведено от няколко независими руски журналисти с украинския президент Владимир Зеленски.

Дългото интервю е публикувано от самия Зеленски в неговия канал в Telegram и в него участват известни журналисти в Русия като Миджаил Зигар или Тижон Дзядко, директор на наскоро закритата телевизия TV Rain.

„Русия трябва да знае истината. Руските журналисти от канала „Зигар“ в YouTube, TV Rain, портала „Медуза“, „Комерсант“ и „Новая газета“ получиха отговори на всичките си въпроси“, подчерта украинският президент.

Самият Роскомнадзор публикува в Telegram, че някои от тези агенции се считат за „чуждестранни агенти“. „Роскомнадзор предупреждава руските медии да не публикуват това интервю“, каза той.

„Медиите, които са провели интервюта, ще бъдат обект на проверка, за да се определи обхватът на тяхната отговорност и да се приеме подходящият отговор“, обясниха от агенцията.

Същата неделя се оказа, че Роскомнадзор е спрял достъпа до портала на германския вестник Bild и до сайта на журналиста Александър Невзоров.

На 22 март е образувано наказателно производство срещу Невзоров, уреден в чужбина за разпространение на невярна информация за действията на въоръжените сили на украинска територия, по-конкретно за атентата в родилния дом в Мариупол.

Няколко новинарски портала бяха цензурирани по искане на Генералната прокуратура, защитена от нов закон за печата, който предвижда присъди до 15 години затвор за изразяване на мнение срещу войната.

Предишна статияУкрайна се страхува от нова офанзива след прегрупиране на руските войски
Следваща статияСимидчиев: Пандемията като че ли стихва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук