Начало НОВИНИ Симидчиев: Пандемията като че ли стихва

Симидчиев: Пандемията като че ли стихва

0

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни в студиото на „Здравей, България“ Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, уточни той.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи на COVID-19. Пандемията като че ли стихва. Не искам да казвам, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, коментира лекарят.

Според Симидчиев, така или иначе, мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

Източник: НОВА

Предишна статияРусия забранява излъчването на интервю между Владимир Зеленски и руски журналисти
Следваща статияПетков: Със САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук