Начало НОВИНИ Украйна се страхува от нова офанзива след прегрупиране на руските войски

Украйна се страхува от нова офанзива след прегрупиране на руските войски

0

Президентът на Украйна Владимир Зеленски потвърди тази неделя, 27 март, че неутралитетът на Украйна е „задълбочено проучван“. Това е едно от исканията на Русия за прекратяване на огъня. Той обаче поиска Владимир Путин да изтегли войските, за да финализира подписването на каквото и да е споразумение.

Междувременно ООН предупреди, че над 1100 цивилни са загинали в Украйна в резултат на атаки на руски войски. Освен това има почти 1800 ранени.

След силна съпротива от Киев, Украйна предупреждава, че плановете на Русия сега имат за цел да разделят нахлулата страна на две, по „корейски сценарий“, както е определено от ръководителя на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Байдън нарече руския си колега Владимир Путин „касапин“ по време на среща с украински бежанци във Варшава в събота.

Това не е първият път, когато американският лидер използва този тип думи, когато говори за Владимир Путин, смятан за главния човек, отговорен за руската инвазия в Украйна, довела до смъртта на хиляди хора досега. През последните дни той го нарече „военен престъпник“.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски настоя тази събота, че териториалната цялост на страната му трябва да бъде „гарантирана“ и предупреди, че населението му „няма да приеме никакви условия“, които не зачитат този суверенитет.

„Говоренето е необходимо, спешно и честно“, потвърди украинският лидер в ново послание до страната му, разпространено от портала Укринформ. Всички преговори с Русия обаче трябва да доведат до „значителни“ резултати, добави той, при предпоставката за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на неговата страна.

Посланието на Зеленски следва изявлението в петък на руското военно командване, че първата фаза на военната операция, започнала на 24 февруари, е приключила и че усилията сега ще се съсредоточат върху „освобождението“ на Донбас .

Във Варшава Байдън се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Алексий Резников в хотел Marriott, в първата среща на живо с висши представители на Киев след началото на руската инвазия.

На срещата Байдън седеше на дълга бяла маса заедно с държавния секретар на САЩ Антони Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин. Отпред бяха Кулеба и Резников, според групата журналисти, акредитирани в Белия дом.

Байдън потвърди тази събота, че войната в Украйна вече е „стратегически провал“ на Русия. „Руският народ не е наш враг“ и уверява, че Путин „не може да остане на власт“. Президентът на Съединените щати казва на украинците: „Ние сме с вас и светът трябва да се подготви за „дълга битка“.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияШолц: Нито НАТО, нито американският президент имат за цел да сменят властта в Русия
Следваща статияРусия забранява излъчването на интервю между Владимир Зеленски и руски журналисти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук