Начало НОВИНИ Русия предупреждава, че няма да доставя газ за Европа, ако не плаща...

Русия предупреждава, че няма да доставя газ за Европа, ако не плаща в рубли

0

Русия предупреди вчера, понеделник, 28 март, че няма да доставя газ, ако европейските страни не се съгласят да плащат за нея в рубли, както поиска Москва.

„Очевидно е, че няма да доставяме безплатен газ. Това може спокойно да се твърди“, каза говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, в ежедневната си пресконференция.

Руският президент Владимир Путин обяви миналата седмица, че страната ще откаже да плаща за руски газ във валути, включително долар и евро, и че доставките за „неприятелски“ страни, включително тези от Европейския съюз, ще се таксуват само в рубли.

Новината предизвика безпокойство на Запад, където няколко държави обявиха, че не желаят да купуват горивото, ако плащането трябва да се извърши в руски рубли.

Кремъл настоя днес, че в настоящата ситуация страната не може да се „посвети на благотворителност“.

Според Песков подобно поведение не е „нито възможно, нито удобно“ за Москва, която е изправена пред множество санкции, наложени от Запада.

На 31 март руският газов гигант Газпром, който за момента поддържа доставките за Европа непроменени, както и Централната банка и руското правителство, ще информират Путин за мерките, които трябва да бъдат предприети за прехвърляне на плащането за горивото в рубли.

Предишна статияПутин признава „напредъка“ на Макрон в преговорите с Киев
Следваща статияСотир Цацаров съди Кирил Петков за 15 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук