Начало НОВИНИ Паническо пазаруване и отчаяние в руските супермаркети след въздействието на западните санкции

Паническо пазаруване и отчаяние в руските супермаркети след въздействието на западните санкции

0

Животът на руските граждани стана по-скъп, тъй като финансовата система на Русия се разклати след наложените от Запада санкции. Рублата, официалната валута на Москва, падна до рекордни нива спрямо долара и някои основни продукти започват да поскъпват.

„Хората се карат за захарта“, каза жена, записала видео в супермаркет в руската столица. Докато един от работниците в търговското заведение помоли хората да запазят спокойствие и да спрат да се карат.

В друг запис, публикуван в платформата за съобщения на Telegram, се чуват писъци, тъй като новопристигналата захар дори не е била предназначена за рафтовете.

Инфлацията в Русия достигна над 14%, а икономистът Андерс Аслунд прогнозира тя да достигне 50% до края на 2022 г.

„Когато санкциите удариха, всички искаха пари в рубли от банковите си сметки възможно най-бързо и да получат твърда валута или да закупят продуктите, преди цените да се повишат“, обясни специалистът.

Според правителствената статистика в Русия някои продукти са отбелязали голямо увеличение в сравнение с миналата година. Захарта е с 37% по-скъпа, бананите и доматите поскъпнаха с 50%, същото се случи и с няколко домакински продукти.

Някои супермаркети наложиха ограничението за количеството, което клиентите могат да купуват за някои продукти като пшеница, ориз, пелени и пиле.

Съществува и много реален риск някои продукти да бъдат по-трудно достъпни. Много търговци на дребно затвориха врати, тъй като западни компании бягат от страна, която води незаконна война от 24 февруари.

Най-големите корабни компании в световен мащаб вече няма да транспортират несъществени товари и западните страни също забраниха продажбата на определени части на Русия.

„Вероятно около половината от външната търговия на Русия е спряна и това означава, че компаниите не могат да получат резервни части, докато руската икономика е основно интегрирана със световната икономика“, отбеляза шведският икономист.

„Предполагам, че цялата автомобилна индустрия ще спре много скоро“, добави той.

Предишна статияКремъл: Не зависи от Джо Байдън да решава кой ще бъде президент на Русия
Следваща статияЕвропари са печелени с проекти под индиго от фирми от списъка на Кьовеши

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук