Начало БЪЛГАРИЯ Рашков: Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия

Рашков: Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия

0

„Обсъждаме структурни промени в МВР.“ Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната – на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия”, допълни той.

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока”, уточни Рашков.

„Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но, в сравнение с април месец, в периода юли – ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, потвърди вътрешният министър.

Източник: НОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук