Начало НОВИНИ Председателят на Европейския парламент пътува до Украйна в разгара на руската обсада

Председателят на Европейския парламент пътува до Украйна в разгара на руската обсада

0

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви в четвъртък, че е „на път“ за Киев, столицата на Украйна, без да уточни повече подробности от съображения за сигурност.

„На път за Киев“, туитира малтийският политик в кратко съобщение на английски и украински, придружено от хаштаг #StandWithUkraine и снимка отблизо, на която се взира в камерата, със сериозно лице и облечена в черно яке , и в който от перона на заден план се вижда отворената врата на вагон.

От друга страна, НАТО не вижда изтегляне на руските сили от Украйна и очаква „по-нататъшни настъпателни действия“, се казва последния доклад на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг.

„Според нашите разузнавателни данни, руските части не се изтеглят, а се препозиционират. Русия се опитва да прегрупира своите сили, да се снабди и да засили офанзивата си в района на Донбас“, каза Столтенберг пред медиите в Източна Украйна.

„В същото време Русия оказва натиск върху Киев и други градове. Така че можем да очакваме допълнителни офанзивни действия, които ще донесат още повече страдания“, добави той.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска в сряда, в телематична интервенция пред норвежкия парламент, повече оръжия и икономически санкции на Русия, за да спре войнствения конфликт с неговата страна.

„Вашите оръжия могат да ни помогнат да допринесем за борбата за нашата и вашата свобода“, каза Зеленски, който коментира, че бъдещето на Европа се „решава“ на украинска територия и изрично поиска зенитни ракети, отбранителни системи и бронирана техника.

Президентът също така посочи икономическите санкции като „единственият начин“ Русия да приеме мира, концепция, която той е сигурен, че никоя страна не разбира по-добре от Норвегия, където Нобеловата награда за мир се присъжда и връчва всяка година.

В този смисъл той помоли европейските компании да не допринасят за подкрепата на руската „военна машина“ и призова европейските пристанища да бъдат блокирани за руски кораби.

Третият стълб за спиране на конфликта според Зеленски би бил намаляването на зависимостта на Европа от руския нефт и газ; затова той поиска от Норвегия „решителен принос“ за енергийната сигурност чрез предоставяне на необходимите ресурси.

Междувременно говорителят на руското президентство Дмитрий Песков каза, че преговорите между руската делегация и украинската делегация в Истанбул във вторник не са довели до нищо „обещаващо“.

„В момента не можем да съобщим за нещо много обещаващо. Има много работа за вършене“, каза Песков.

Във всеки случай Песков определи като „положителен” факта, че украинската делегация „най-накрая започна конкретно да формулира своите предложения и да ги излага в писмен вид”.

„Внимателно избягваме да правим публични изявления по същество на въпросите, които са предмет на обсъждане, защото считаме, че преговорите трябва да се водят дискретно“, добави той.

С информация от EFE и AFP

Предишна статияБайдън твърди, че Путин може да е поставил някои съветници под „домашен арест“
Следваща статияРуската армия напуска атомната електроцентрала в Чернобил

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук