Начало НОВИНИ Руската армия напуска атомната електроцентрала в Чернобил

Руската армия напуска атомната електроцентрала в Чернобил

0

Руските войски, които поеха контрола над атомната електроцентрала в Чернобил и съоръженията в зоната на изключване на централата, напуснаха района към съседна Беларус, според украинския регулатор Енергоатом, който каза, че някои войници все още остават в района.

„Обитателите, които превзеха атомната електроцентрала в Чернобил и други съоръжения в зоната на изключване, тръгнаха в две колони към границата на Украйна с Беларус“, добави източникът в Telegram.

От „Енергоатом“ обаче обясниха, че „на станцията остават малък брой нашественици“.

Украинският регулатор също потвърди, че руските войски са издигнали „укрепления“ и са изкопали окопи „сред Червената гора, най-замърсената в цялата зона на изключване“ около атомната електроцентрала. „Следователно, не е изненадващо, че обитателите са получили значителни дози радиация и се паникьосват при първите признаци на заболяване. В резултат на това избухна почти бунт сред военните“, допълват от Енергоатом.

Украинският източник обаче не потвърди, че войниците, които са получили високи дози радиация, са били прехвърлени в Беларус за лечение, коментар, който се разпространява в социалните мрежи в четвъртък, без да бъде проверен независимо.

Точно тази седмица руският орган, отговарящ за защитата на потребителите, Роспотребнадзор, заяви, че радиационната обстановка в Русия е „стабилна“, след като Украйна обяви сериозни пожари в зоната за изключване на Чернобилската централа, окупирана от Русия в първите дни на военната кампания.

Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че руският му колега Владимир Путин е уволнил или е поставил под домашен арест някои от съветниците си, които според американското разузнаване са криели от него истината за войната в Украйна.

Байдън заяви, че Путин „изглежда, е решил да се изолира“. Той обаче добави, че „не иска да придава на това твърде голямо значение“, защото на САЩ липсват „солидни доказателства“ по този въпрос.

Конвой с хуманитарна помощ от ООН влезе в украинския град Суми, заобиколен от руски войски, но организацията не гарантира, че ще направи същото в Мариупол или Херсон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук