Начало НОВИНИ София замразява билета за градски транспорт въпреки скока на газа

София замразява билета за градски транспорт въпреки скока на газа

0

Въпреки увеличението на цената на природния газ с 25% стойността на билета за градски транспорт в София ще остане непроменена – 1,60 лв. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

„Вчера имах поредни много тежки разговори с представителите на синдикатите в градския транспорт. Не предвиждаме увеличение на цената на билета, защото най-важната задача е повече хора да използват градския транспорт. Това е свързано и с екология, но и с приходи за градския транспорт. Ако увеличим билета, това означава да откажем хората. И сметката не е едно към едно“, обясни тя.

Фандъкова коментира и щетите след ураганните ветрове в столицата през последните дни.

„Лошото време продължава вече трети ден. Получили сме над 220 сигнала за паднали дървета, клони, ламарини. Всички екипи са мобилизирани и работят денонощно. Кодовете за силен вятър са в сила и днес. Молбата ми е да бъдат закрепени всички предмети по балконите. Строителите да проверят оградите и всички свои съоръжения дали са добре закрепени“, каза кметът.

Тя добави, че има информация само за един пострадал човек от бурята, който е със счупена ръка. Сигнали за тежки материални щети няма, но пък изобилстват такива за дребни и средни повреди в инфраструктурата на града.

Йорданка Фандъкова коментира и най-болезнената тема за родителите в София – вечният недостиг на места в детските градини и яслите в столицата. Очаква се тази година около 10 000 деца да останат извън класиранията за общинските заведения.

„Тази седмица започна кандидатстването за обявените свободни места във всички детски градини и ясли в София. През май ще бъде извършено класирането и тогава ще стане ясно колко деца са кандидатствали и колко са приети“, отказа да коментира конкретни числа кметът.

Но пък обяви, че общината има поставена нова цел – до края на 2023 г. да бъдат осигурени места поне за всички деца в предучилищна възраст – от 3 до 6 г. За което Фандъкова се похвали, че в бюджета на Столична община са заложени „над 42 млн. лв. за строителството на 22 нови детски градини“. Според нея 14 от тях се очаква да бъдат готови до края на настоящата година.

Предишна статияПенсионерите ще получат по 70 лева добавка за Великден
Следваща статияСилна градушка удари Пловдив и Дупница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук