Начало НОВИНИ ООН потвърждава влизането в сила на двумесечното примирие за Йемен

ООН потвърждава влизането в сила на двумесечното примирие за Йемен

0

Двумесечното примирие, договорено от враждуващите страни в Йемен, влезе в сила тази събота в 19:00 ч. (местно време), според специалния пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг.

„Двумесечното примирие започна в 19:00 ч. тази вечер. От тази вечер всички настъпателни военни сухопътни, въздушни и военноморски операции трябва да бъдат прекратени“, каза Грундерг в официално изявление.

Освен това Грундберг подчерта, че „успехът на тази инициатива ще зависи от ангажимента на воюващите страни към прилагането на споразумението за примирие и неговите допълнителни хуманитарни мерки“.

Медиаторът също така апелира, че „добрата воля“, която е наблюдавал от „всички страни в публичното пространство, се превръща в дългосрочна деескалация на подстрекателската реторика и речта на омразата“.

Постигнатото споразумение включва влизането на 18 кораба с гориво в стратегическото пристанище Ходейда и два седмични търговски полета до и от летището на столицата Сана, контролирано от милициите на хути. По същия начин се предвиждат контакти между страните за отваряне на пътищата за подобряване на свободата на движение на цивилното население.

„Моите сърдечни поздравления на всички йеменци за началото на свещения месец Рамадан. Надявам се, че установяването на това примирие ще даде на йеменците възможността да отпразнуват свещения месец в мир, сигурност и спокойствие“, каза Грундберг.

Войната в Йемен в продължение на почти осем години изправя международно признатото правителство, оглавявано от президента Абдо Рабу Мансур Хади и подкрепено от международна коалиция, водена от Саудитска Арабия, срещу хути, подкрепени от Иран. Те контролират Сана и части от северната и западната част на страната.

Конфликтът се влоши на няколко фронта през последните месеци, въпреки усилията на международното посредничество, във война, която предизвика най-голямата хуманитарна криза в света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук