Начало НОВИНИ Русия се изтегля от Северна Украйна след седмици на бомбардировки и оставя...

Русия се изтегля от Северна Украйна след седмици на бомбардировки и оставя апокалиптична панорама

0

Руските сили ускориха изтеглянето си от Северна Украйна тази събота, 2 април, след няколко седмици бомбардировки и боеве, които оставиха апокалиптична сцена с ужасни снимки като тази на 20 трупа, разпръснати по улица в Буча, близо до Киев.

На юг Червеният кръст умножава усилията за евакуация на хиляди хора, хванати в капан в пристанището на Мариупол, без храна, вода и електричество.

Руските сили, както беше обявено преди няколко дни, намалиха присъствието си в районите на Киев и Чернигов (на север), след като се провалиха в опита си да обградят столицата.

Сега изглежда, че те концентрират усилията си на изток и юг, пет седмици след началото на инвазията, наредена от руския президент Владимир Путин на 24 февруари.

„С бързото изтегляне на руснаците от Киев и Чернигов… е съвсем ясно, че Русия е избрала друга тактика“, написа в Telegram съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Тази тактика се състои в „оттегляне на изток и юг, поддържане на контрол над огромни окупирани територии и придобиване на мощна опора там“, добави Подоляк, като повтори предупреждението, отправено от президента Владимир Зеленски.

Руското оттегляне от север направи възможно да се провери опустошението, оставено от войната.

В Буча, северозападно от столицата, телата на най-малко 20 души в цивилни дрехи са били разпръснати на една градска улица, съобщиха репортери на АФП.

Ръцете на един от труповете бяха вързани зад гърба. Телата са разпръснати на няколкостотин метра, без да е известна причината за смъртта до момента.

Боевете и бомбардировките оставиха апокалиптична сцена с огромни дупки в жилищни сгради и разбити автомобили в различни части на града.

В допълнение към възвръщането на контрола около Киев , украинските войски напредват в южния район на Херсон, единствения от значение, който Русия е успяла да окупира.

„Със сигурност не можем да избегнем използването на тежки оръжия, ако искаме да освободим изтока и Херсон и да изтласкаме руснаците колкото е възможно по-далеч“, каза Подоляк.

Международният наказателен съд вече започна разследване за възможни военни престъпления в Украйна.

В интервю, публикувано тази събота от швейцарски вестник, бившата прокурорка за военни престъпления Карла дел Понте каза, че съдът трябва да издаде заповед за арест срещу Путин, когото тя определи като „военен престъпник“.

Според ООН повече от четири милиона бежанци са избягали от Украйна след руската инвазия и общо има повече от 10 милиона разселени хора.

Изправен пред влошена „извънредна ситуация с миграция“, папа Франциск поиска тази събота на остров Малта за „споделени“ отговори и посочи „някакъв могъщ човек“, заключен в „своите национални интереси“, като отговорен за войната, в това, което се тълкува като алюзия за Путин.

Папата, който спомена, че обмисля пътуване до Украйна, също осъди „съблазняването на автокрацията“ и „новите империализми“, които носят риска от „продължителна студена война, която може да задуши живота на народи и цели поколения“ .

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че е изпратил екип в Мариупол, за да евакуира цивилни, след неуспешен опит в петък, тъй като „условията направиха невъзможно продължаването на операцията“.

Мариупол, на брега на Азовско море, издържа седмици на ожесточена руска бомбардировка, с най-малко 5000 загинали жители, според местните власти, и 160 000 души, хванати в капан в разрушения град.

„Успяхме да спасим 6266 души, включително 3071 от Мариупол“, каза президентът Зеленски във видеообращение в събота сутринта.

Десетки автобуси, превозващи селяни, бягащи от опустошението в Мариупол, пристигнаха в Запорожие, на около 200 км северозападно, в петък, според журналист на АФП на място.

Мирните преговори между украинските и руските власти продължиха в петък чрез видео, въпреки че Кремъл предупреди, че украинска хеликоптерна атака срещу склад за гориво в руския град Белгород ще повлияе на преговорите.

Киев отказа да поеме отговорност за атаката.

Попитан от американската мрежа Fox News, Зеленски каза: „Съжалявам, не оспорвам нито една от заповедите си като главнокомандващ“.

Според британското министерство на отбраната атаката в Белгород и съобщенията за експлозии в складове с боеприпаси в близост до този град ще задълбочат проблемите с доставките на Русия.

Зеленски повтори призива си за повече военна подкрепа от западните сили.

„Дайте ни ракети, дайте ни самолети“, призова Зеленски пред Fox. „Не можете ли да ни дадете F-18 или F-19 или каквото имате? Дайте ни стари съветски самолети. Това е всичко (…) Дайте ми нещо, за да защитя страната си.“

По-късно Пентагонът заяви, че ще отпусне 300 милиона долара като „помощ за сигурност“ за укрепване на отбраната на Украйна, в допълнение към 1,6 милиарда долара, които Вашингтон обяви от началото на руската офанзива.

Пакетът включва ракетни системи с лазерно насочване, дронове, боеприпаси, устройства за нощно виждане, тактически комуникационни системи, медицинско оборудване и резервни части.

Русия е изправена пред западните санкции, които накараха мултинационалните компании да напуснат страната. Според западни анализатори руската икономика ще претърпи 10% колапс тази година.

Китай, близкият партньор на Русия, отрече да помага на страната „умишлено“ да избегне западните санкции, ден след като Европейският съюз предупреди, че всяка подкрепа от Пекин за Москва ще навреди на икономическите й отношения с Европа.

И Русия, и Украйна са големи селскостопански и сурови производители и сривът им причинява рязко покачване на инфлацията по света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук