Начало НОВИНИ Срещата между Путин и Зеленски ще се състои скоро, каза украинският главен...

Срещата между Путин и Зеленски ще се състои скоро, каза украинският главен преговарящ

0

Преговорите между Украйна и Русия са достатъчно напреднали, за да може скоро да се проведе среща лице в лице между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленски, съобщи тази събота, 2 април, ръководителят на украинската делегация, депутатът Дейвид Арахамия. 

„Руският екип потвърди тезата ни, че проектоспоразумението е достатъчно разработено, за да проведе директни консултации между двамата лидери, президентите на Украйна и Русия“, написа Арахамия в официалния си канал в Telegram.

Според Арахамия самият Путин е заявил в петък в телефонен разговор с турския президент Тайип Ердоган, че „той е готов за организиране на подобна среща в близко бъдеще“.

„Нито датата, нито мястото все още са определени, но е много вероятно да се проведе в Истанбул или Анкара, и двете в Турция“, каза парламентарният говорител на партия „Слуга на народа“ на Зеленски. Това посочи главният преговарящ. Задачата на неговата делегация сега е да „финализира обсъжданите въпроси и да се подготви за тази възможна среща“.

Според Арахамия в проведените до момента преговори Русия приема, при липсата на писмено изложение, „почти всички“ позиции на Украйна относно нейната цялост и териториален суверенитет, с изключение на претенциите й за Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Депутатът посочи още, че преговорният процес продължава всеки ден и делегациите се срещат по електронен път всеки ден или на всеки два дни.

По въпроса за гаранциите за сигурност, които Украйна изисква да останат неутрални, Арахамия посочи, че е много важно повече страни от НАТО да се присъединят към механизма на гарантите, които търсят, след като Германия, Турция и Италия вече са изразили намерението си да поемат тази роля.

“За нас ще бъде много важно да имаме Съединените щати и Обединеното кралство сред тези поръчители“, посочи той.

Арахамия също така настоя, че Украйна няма да подписва споразумение, което дава на Русия право да наложи вето на страните, които съставляват този механизъм на гаранти за нейната сигурност.

„Това е категорично неприемливо за нас. Няма нужда да обсъждаме никакви гаранции за сигурност, защото Русия ще може да ги блокира по всяко време“, каза той.

Украинският преговарящ заяви, че те водят преговори с Китай за присъединяване към механизма на международните гаранти, с дипломатически съобщения два пъти на ден, въпреки че „състоянието на тези преговори вероятно е най-малко напреднало в сравнение с тези на други страни“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук