Начало НОВИНИ Украйна не изключва използването на химическо оръжие от Русия: „Трябва да бъдем...

Украйна не изключва използването на химическо оръжие от Русия: „Трябва да бъдем подготвени“

0

Украинските власти предупредиха, че Русия може да използва химическо оръжие в страната, „както вече направиха в сирийската война“, и казаха, че „трябва да бъдат подготвени“ и че поради тази причина медицинските институции преминават обучение, за да могат за да се справи страната с този възможен сценарий.

„Въпреки забраната за използване на химически оръжия от всички международни институции, руснаците ги използваха в Сирия. Наясно сме, че могат да го направят и у нас. Трябва да сме подготвени за това.“Това каза секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексей Данилов.

В този смисъл той подчерта, че „разпространението на лъжи, включително предполагаемото използване на химически или биологични оръжия от Украйна, е едно от любимите неща на руснаците“, според агенция Укринформ.

„В резултат на тази война, когато Русия рухне, което ще стане, Япония ще получи своите четири Курилски острова, които те превзеха след Втората световна война. Ако Полша иска да превземе Калининград, тя ще може да го направи в резултат на тази война“, подчерта Данилов, според Канал 24.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана добави, че ако Русия знаеше какво е честен референдум, Чеченската република Ичкерия, Татарстан и Сибирският регион Якутия щяха да бъдат независими дълго време.

Въпреки че Москва има господство над всички Курилски острови, Токио претендира за суверенитет над четири от тях, най-южната и най-близката до нейната територия, която нарича Северни територии. Конфликтът датира от 1952 г., когато след Втората световна война Москва анексира всички островчета.

Що се отнася до Калининград, това е територия от 225 квадратни километра, разположена между Литва и Полша. Той е тотално изолиран от Русия, което принуди Москва да постигне споразумения с Брюксел за улесняване на транзита на хора и стоки.

Данилов също разкритикува позицията на Грузия, защото изглежда, че тя не подкрепя „териториалната цялост“ на Украйна. В този смисъл той припомни, че Русия е извършила престъпления в тази страна, както и в Молдова. Грузия съобщи тази седмица, че ще се присъедини към всички санкции, наложени от Запада заради уволнението на посланика в Украйна.

В същата поява Данилов предупреди, че въпреки изтеглянето на руските войски от Киев и Чернигов Москва планира нова офанзива, чрез която да завладее Украйна преди 9 май, Деня на победата в Русия.

Предишна статияСрещата между Путин и Зеленски ще се състои скоро, каза украинският главен преговарящ
Следваща статияТелата на 57 души бяха открити в масов гроб в град Буча

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук