Начало НОВИНИ Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни...

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

0

Старт на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане. Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „за”. Междувременно Гешев изпрати становище във ВСС относно предложението на министър Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност, съобщават от държавното обвинение. 

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи”, е мнението на обвинител номер едно.

В становището се посочва, че предложението е в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа. „То не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения и на практика е лична оценка на професионалните и нравствени качества на главния прокурор от настоящия министър на правосъдието”, е оценката на обвинител номер едно за предложението.

Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата. 

Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие на основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична”, се казва в становището.

„В него са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието, дори и по тези, които в съответствие с правилата на ВСС следва да бъдат оставени без разглеждане, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития“, допълва Гешев и уточнява, че всички може да се видят в пълния текст на становището:

Предишна статияЦацаров вече е шеф на отдел във върховната прокуратурата
Следваща статияМВР даде на прокуратурата Фандъкова, пуснаха списък със над 100 преписки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук