Начало НОВИНИ „Зачистка“, бруталният метод, използван от руснаците, за да унищожат враговете си

„Зачистка“, бруталният метод, използван от руснаците, за да унищожат враговете си

0

Месец след началото на войната, отприщена от Владимир Путин в Украйна, руснаците бяха изгонени, без да успеят да влязат в Киев. Но те оставиха след себе си ад, град-призрак, разрушени къщи и трупове, разпръснати по улиците.

Според украинските власти войниците на Путин са приложили метода „зачистка“ – садистичен механизъм, който са използвали в Чечения преди две десетилетия.

Механизмът се състои основно в унищожаване на района, който е атакуван, убиване на всеки млад или възрастен мъж, независимо дали представлява заплаха или е въоръжен, съобщи ABC.

„Зачистка“ е неофициален термин от руския военен жаргон, който буквално се превежда като „операция по почистване“.

Според ABC това е една от най-дивите техники, защото означава сериозно нарушение на правата на човека, тъй като освен престъпленията, обикновено включва „етническо прочистване“, сексуално насилие и грабеж.

Първоначално техниката е била използвана за извършване на смъртоносни претърсвания в сгради.

The Economist също така подчерта смущаващите прилики между клането в Буча и Ирпин с войни, водени от Русия в Чечения през 90-те и началото на 2000-те.

Това, което се случи в Буча по-специално, напомня за случая в Нови Алди, предградие на чеченската столица Грозни. Там руските войски обикаляха от къща на къща, екзекутирайки цивилни, според разказите на очевидци, събрани от неправителствената организация Human Rights Watch.

„Брутални действия като тези станаха известни като „зачистка“ или „почистване““, припомня списанието.

Източник: ABC

Предишна статияБайдън призовава за съдебен процес срещу Путин за „военни престъпления“, свързани с клането на цивилни в Буча
Следваща статияПетков: Нека правителството на САЩ даде оферта, която след като ние получим, ще оценим

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук