Начало БЪЛГАРИЯ Правят специален закон за инфраструктурното строителство

Правят специален закон за инфраструктурното строителство

0

Специален закон се пише за инфраструктурното строителство в страната. Това стана ясно от участието на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов в ефира на „Нова ТВ“.

Той обяви, че вече се работи по идеи за за новия нормативен документ, който да стимулира развитието на инфраструктурата, като съкрати всички срокове. „Ако искате по законен път да започнем магистрала, между 5 и 6 години отнемат само процедурните правила. Законът за устройството на територията е непригоден за инфраструктурните проекти”, смята Караджов.

Според него състоянието, в което са пътищата у нас, е меко казано отвратително.

„Първата стъпка ще бъдат усилията, които ще хвърлим през тази година, за да се оправят магистрали, първокласни и скоростни пътища. След това ще се пренесем и към второкласните. За първи път е заложено толкова голямо финансиране. Тоест, държавата предварително слага тази надбавка, която ще получи след това. Ние, като държавно управление, първо даваме – след това обаче искаме този, който ползва – да плаща. Две трети от средствата за 2021 г. са платени от винетките – не е честно и трябва да балансираме. Тези 2/3 трябва да идват от тежкотоварните превози”, категоричен е той. „Фактите са, че тол системата е трябвало да влезе с реален обхват още преди две години. И в момента второкласните пътища са в нейния обхват, но са с нула стотинки. Две години ваканция за превозвачите”, допълни вицепремиерът.

Караджов допълни, че 278 са започнатите и недовършени ремонти на пътища в страната. Той уточни, че има напредък по 1, 2 и 3 участък от магистрала „Хемус”. Сериозен такъв има и по скоростния път Ботевград – Видин.

Вицепремиерът коментира, че задачата, която си е поставил за края на месеца или началото на май е да бъде разплетен казусът с „ин хаус” процедурите. „Аз не мога да спра работата по автомагистралите. Ако я прекратя, рискът да не си върнат 35% или 1,3 млрд. лева за мен е прекомерен и няма да взема такова решение”, заяви Караджов.

„Кражбите позволяват между фирмите и властта да стане симбиоза.

От първия ден съм казал, че срещи с фирми при мен няма да има никакви. Не искам нито да ги знам, нито да ги познавам. Където има грешки, трябва да се плащат неустойки”, допълни той.

Караджов коментира и драмите около избора на шеф на централната ни банка. „За управител на БНБ има двама кандидати. Това приемам като съревнование. Единната кандидатура носи политическото послание, че една стабилна коалиция излъчва един кандидат. Бих казал, че стабилна коалиция може да излъчи и двама, и трима кандидати”, уточни Караджов. „Който завоюва повече гласове, и откъдето ги завоюва. Далеч съм от мисълта, че тези гласове ще се разделят. Мисля, че ще има депутати от различни цветове, които ще гласуват и за единия, и за другия. Защото и двамата са добри. Това е моето предположение и съм почти убеден, че ще стане така”, добави той.

Относно Любомир Каримански вицепремиерът каза, че с него се работи лесно, делови човек е. „Като морални устои е човек, който никога не би допуснал второ КТБ. Не знам откъде се породи тази цялата истерия”, посочи Караджов. По думите му идеята, че ДПС ще реши кой да е кандидатът не отговаря на действителността. „Тя е много опростено-математическа.

В парламента в момента има хора, които подкрепят и двамата кандидати. Това ще си проличи по гласуването”, каза още министърът.

За изпращане на оръжия към Украйна Караджов поясни, че това е тема изцяло за Народното събрание. „Не съм получавал инструкции от „Има такъв народ” за това какво да ми бъде мнението. Ние трябва да помогнем по всеки един начин, по който Украйна поиска от нас. Всяка една помощ, включително била тя и военна, би трябвало да им бъде предоставена”, подчерта вицепремиерът.

Предишна статияУкрайна и Западът обвиняват Русия във военни престъпления
Следваща статияЕвропарламентът глоби Джамбазки с 2000 евро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук