Начало НОВИНИ Сателитни снимки показват трупове в Буча от преди седмици, които противоречат на...

Сателитни снимки показват трупове в Буча от преди седмици, които противоречат на руската версия

0

Сателитни снимки, публикувани в понеделник, биха опровергали руската теза, че загиналите в цивилни дрехи в Буча са се появили след изтеглянето на руската армия от опустошения украински град.

Снимки на улица в Буча от средата на март показват какви биха били няколко тела на пътя и отстрани на пътя, където украинските власти наскоро казаха, че са открили множество останки след изтеглянето на руските войски.

„Сателитни изображения на Maxar с висока разделителна способност, събрани в Буча, Украйна (северозападно от Киев), потвърждават последните видеоклипове и снимки в социалните мрежи, които разкриват тела, лежащи по улиците и оставени на открито със седмици, , каза в изявление „Стивън Ууд, говорител на Maxar Technologies.

„Ню Йорк Таймс“ публикува анализ на подходите към улица „Яблонска“ в Буча и заключи – след като ги сравни с видеозапис от 1 и 2 април – че мнозина са били там поне три седмици, когато руските сили контролираха тази улица.

Фотографите на AFP влязоха в града в събота и директно потвърдиха присъствието на около 20 тела – всички в цивилни дрехи и някои със вързани ръце – в сцени, които предизвикаха отвращение в световен мащаб и предизвикаха обвинения във военни престъпления.

Руският министър на отбраната отрече каквато и да е отговорност, заявявайки, че всички негови части „напълно са се оттеглили от Буча на 30 март“, докато Кремъл отхвърли явните изображения, които бяха известни от мястото, и ги нарече „фалшиви“ и измислени от Украйна.

Твърдението беше отразено в понеделник в ООН, когато Василий Небензя, специалният пратеник на Москва, повтори на пресконференция, че заснетите тела не са били там, преди войските му да напуснат града.

„Изведнъж те се появяват по улиците на пътя, един по един, отдясно и вляво, някои се движат, други дават признаци на живот“, каза той. Той твърди, че сцените са „подредени от украинска машина за информационна война“.

Въпреки това сателитните изображения на Maxar датират от 19 и 21 март, освен че показват, че множеството тела вече са били на тази улица по това време.

Според анализа на New York Times, изображенията на Maxar разкриват тъмни обекти, подобни по размер на човешки останки, лежащи на улицата между 9 и 11 март .

Много от телата, заснети от сателита, се появяват в абсолютно същата позиция, показана в клип на нивото на земята на същата улица, който е заснет от член на украинския местен съвет и които се появяват в международни медийни фотографии.

Във второ паралелно сравнение, New York Times разгледа видео, публикувано в Instagram, където мъртво тяло се вижда на улицата пред две превозни средства. Сателитното заснемане от 21 март го показва до колите на същото място.

Предишна статияЗеленски посещава Буча: „Това са военни престъпления и ще бъдат признати за геноцид“
Следваща статияБайдън призовава за съдебен процес срещу Путин за „военни престъпления“, свързани с клането на цивилни в Буча

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук