Начало НОВИНИ ЕК започва процедура за спиране на еврофондовете на Унгария

ЕК започва процедура за спиране на еврофондовете на Унгария

0

Европейската комисия задейства за пръв път принципа за върховенство на закона срещу Унгария, два дни, след като премиерът Виктор Орбан спечели за четвърти път парламентарни избори. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пред европейския парламент, че Будапеща е била информирана за решението и предстои Брюксел да изпрати формална нотификация за стартирането на механизма, обвързващ принципа за върховенство на закона с еврпоейските фондове. 

Новият механизъм, целящ да защити от злоупотреби европейските средства в държави с проблеми в гарантиране на този принцип, бе договорен през 2020 година между лидерите в ЕС и може да лиши Будапеща от над 40 милирада евро европейски плащания, пише Guardian. 

Решението на Брюксел да приложи механизма идва на фона на редица действия, предприети от Орбан за ограничаване на правата и свободите в Унгария и множество сигнали за отклоняване на европейско финансиране към негови близки и роднини. Европейската комисия досега бе с вързани ръце заради подадени жалби срещу механизма от Унгария и Полша, но съдът се произнесе категорично, че европейските ценности са в основаната на правовия ред в съюза и не е достатъчно една страна да гарантира тези ценности към момента на присъединяването си към блока, като в последствие се откаже от тях.

Комисията не е постигнала съгласие и по представения от Унгария план за възстановяване и устойчивост, съобщи Урсула фон дер Лайен. Планът не получава зелена светлина заради частта от него, свързана с необходимите реформи в борбата с корупцицята. Унгария очаква зелена светлина по плана си още от миналия май, като финансирането по него е 7,2 млрд. евро грантове. Одобрение за плана си още не е получила и Полша, която чака 23,9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 12,1 млрд. евро заеми. 

Предишна статияВАС „отпуши“ второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор
Следваща статияПартия „Възраждане“ иска оставка на правителството с протест пред парламента

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук