Начало НОВИНИ Зеленски призова Съвета за сигурност на ООН да действа „незабавно“ в Украйна

Зеленски призова Съвета за сигурност на ООН да действа „незабавно“ в Украйна

0

Украинският президент Владимир Зеленски призова този вторник, 5 април, Съвета за сигурност на ООН да действа „незабавно“ поради „военните престъпления“, извършени от Русия в Украйна.

След тържествена видео реч, излъчена на живо в залата на Съвета за сигурност, Зеленски пусна записа с изображения на хора, убити в Украйна.

Зеленски сравни насилието в град Буча, където бяха открити десетки тела през последните дни, с насилствените действия, извършени „от терористи като ДАЕШ“, акроним на арабски за групировката „Ислямска държава“, но „извършени от член на Съвет за сигурност на ООН”.

Той също така поиска Русия да бъде изключена от този орган, на който тя е един от петте постоянни членове. Освен това той поиска реформа на системата на ООН, така че „правото на вето да не означава право на смърт“.

„Сега се нуждаем от решения на Съвета за сигурност за мир в Украйна. Ако не знаят как да вземат това решение, могат да направят две неща”, каза той.

„Изключете Русия като агресор, която започна войната, за да не насища решенията, свързани със собствената си агресия. И след това направете всичко възможно за постигане на мир“, каза Зеленски в присъствието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Тази сесия на Съвета за сигурност беше насрочена от дълго време и беше председателствана от британския посланик.

В Украйна, каза Зеленски, „те убиваха хора в апартаментите си, в къщите им с гранати, просто за забавление“.

Тези действия показват, че „сега Хартата на Организацията на обединените нации е буквално нарушена от първия й член“, каза Зеленски, който призова Русия да бъде „потърсена отговорна“ за „най-тежките военни престъпления“, извършени след Втората световна война.

„Ако това продължи, страните ще могат да разчитат само на силата на собствените си сили, за да гарантират сигурността си; не в международното право, в международните институции.”

„Трябва незабавно да възстановим Устава на ООН“, призова той. Украинският президент също осъди „колонизацията“ на Русия.

„Те са отвлекли повече от 2000 деца”, добави украинският президент. „Русия иска да превърне украинците в мълчаливи роби.

След това изявление и пускането на видео с „ужасяващи изображения“, по думите на британския посланик Барбара Удуърд, руският представител в Съвета за сигурност отговори на украинския президент.

„Ние не дойдохме в Украйна, за да завладяваме територии“, каза Василий Небензя, като за пореден път отхвърли обвиненията, че руската армия е извършила зверства.

Той добави, че страната му е евакуирала „600 000 души“ от Украйна.

„И по никакъв начин не говорим за хора, които напускат под принуда или са отвлечени, както го описват нашите западни партньори, а за доброволни решения“, каза той.

Предишна статияШанхай държи цялото си население под карантина: „Ситуацията е изключително тежка“
Следваща статияПетков: Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук