Начало НОВИНИ Началникът на щаба на САЩ прогнозира колко дълго ще продължи конфликтът в...

Началникът на щаба на САЩ прогнозира колко дълго ще продължи конфликтът в Украйна

0

Този вторник, 5 април, ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили прогнозира, че конфликтът в Украйна ще продължи „с години“, след като Русия нахлу в съседната страна на 24 февруари.

Мили направи тези изявления с присъствието на министъра на отбраната Лойд Остин в Комисията по въоръжените сили на Долната камара, за да обсъдят военния бюджет, поискан от Конгреса за фискалната 2023 година, която започва следващия октомври.

В отговор на въпрос на демократа Бил Кийтинг относно продължителността на войната в Украйна , Мили изрази мнение, че това ще бъде „много продължителен конфликт във времето“.

„Мисля, че може да се измери поне с години, не знам дали десетилетие, но със сигурност с години“, прогнозира генералът, който подчерта, че този факт ще накара „НАТО, САЩ и всички съюзници и партньори, които подкрепят Украйна, да бъдат включени за известно време“. Това каза в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Русия „преразглежда своите цели“ във войната в Украйна и планира да се съсредоточи върху изтока и част от юга, вместо да се опитва да нахлуе в цялата страна, прогнозирайки, че новата фаза на конфликта ще бъде „дълга“.

От друга страна и Мили, и Остин подчертаха във вторник, че изпращането на американски войски, можеше да разубеди руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, но това беше отхвърлено поради риска от пряка конфронтация с руснаците.

Мили припомни, че инвазията в Украйна е била „дългогодишна цел на Путин“.

„Не съм сигурен, че Путин може да бъде разубеден, тъй като това е неговата дългосрочна цел от няколко години“, каза Мили.

Генералът посочи, че военна намеса на САЩ в Украйна би довела до пряк конфликт с Русия.

По подобен начин се изрази Остин, който посочи, че в нито един момент администрацията на президента Джо Байдън не е имала за цел да разубеди Путин, като изпрати военните си в Украйна.

„Това беше решение, което взехме рано, няма да влагаме сили в Украйна, за да се бием с Русия“, каза шефа на отбраната.

Предишна статияВладимир Путин каза, че идеята за национализиране на руските активи е „нож с две остриета“
Следваща статияШанхай държи цялото си население под карантина: „Ситуацията е изключително тежка“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук