Начало НОВИНИ Шанхай държи цялото си население под карантина: „Ситуацията е изключително тежка“

Шанхай държи цялото си население под карантина: „Ситуацията е изключително тежка“

0

Шанхай, най-големият метрополис в Китай, държи своите 26 милиона жители под карантина, предвид „изключително тежката“ ситуация в резултат на пандемията COVID-19, каза местен служител във вторник, 5 април.

Огнището в града „продължава на високо ниво“, каза директорът на оперативната група за контрол на епидемията в Шанхай Гу Хунхуей в изявления, събрани от държавни медии и цитирани от агенция АП.

„Ситуацията е изключително тежка“, увери Гу, на фона на суровите мерки, предприети от Китай за предотвратяване на разпространението на коронавирус SARS-CoV-2.

Китай изпрати повече от 10 000 здравни работници, за да помогнат на града, включително 2 000 военни, и провежда масови тестове на жителите.

Ситуация, която доведе до усложнения при набавянето на храна и продукти от първа необходимост, както и до липса на медицински работници и легла в изолаторите, където десетки хиляди хора остават под наблюдение.

Китай, която прилага строга политика на „нулева толерантност“ към новия коронавирус, преживява вълна от огнища, дължащи се на варианта омикрон, който причинява рекорден брой инфекции, невиждани от началото на пандемията през първата половина на 2020 г.

Здравните власти също съобщават за откриване на 15 355 асимптоматични случая, 15 239 от които местни (повечето в Шанхай), въпреки че Пекин не ги отчита като потвърдени случаи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук