Начало НОВИНИ НАТО уверява, че Владимир Путин поддържа целта си да контролира „цяла Украйна“

НАТО уверява, че Владимир Путин поддържа целта си да контролира „цяла Украйна“

0

НАТО увери тази сряда, 6 април , че руският президент Владимир Путин поддържа целта си да контролира цяла Украйна и подчерта, че Москва подготвя офанзива в източната част на бившата съветска република, за да завладее Донбас.

„Нямаме индикации, че президентът Путин е променил амбицията си да контролира цяла Украйна“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пристигайки на срещата на съюзническите външни министри, която се провежда в Брюксел.

„Трябва да подкрепим Украйна, да запазим нашите санкции и да засилим нашата отбрана и възпиране, защото това може да продължи дълго време и трябва да сме подготвени“, каза той.

Столтенберг потвърди, че въоръженият конфликт е „в критична фаза“. „Виждаме, че Русия изтегля силите си от север, за да ги подсили, да ги снабди, да ги превъоръжи и да ги премести на изток, където очакваме голяма офанзива. Целта на президента Путин е да се опита да контролира цял Донбас и да установи сухопътна връзка между Донбас и Русия“, каза той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антони Блинкен подчерта „изключителното сътрудничество“ между страните от НАТО в лицето на войната.

„Казахме, че ще направим три неща, ако Русия реши да извърши тази ужасна агресия срещу Украйна. Единият беше да подкрепим украинските ни партньори. Ние го правим. Вторият беше изключителен натиск срещу Русия. Ние го правим. Третото беше да гарантираме отбраната на нашия Алианс. И ние го правим“, каза той.

Столтенберг спомена и клането на цивилни в Буча . „Насочването и убийството на цивилни е военно престъпление и следователно съюзниците от НАТО подкрепят международните усилия за установяване на всички факти, които разследват и гарантират, че извършителите ще бъдат наказани“, каза той.

Канадският външен министър Мелани Джоли заяви, че е наредила руският посланик да бъде извикан в Отава, за да му покаже снимки на Буча.

Срещата на министрите започва тази сряда с вечеря, на която ще бъде обсъдена следващата стратегическа концепция, документ, който описва целта на Алианса, без ревизия от 2010 г. и който се очаква да бъде актуализиран на срещата на върха в Мадрид през юни.

„В стратегическата концепция трябва да се справим с последиците за сигурността от агресивните действия на Русия, променящия се глобален баланс на силите, последствията за сигурността на много по-силен Китай и предизвикателствата, които Русия и Китай заедно поставят пред нашия международен ред въз основа на норми и нашите демократични ценности”, разказа подробно Столтенберг.

Той добави, че новата версия на документа ще включва и как да се справим с хибридни и кибер заплахи, тероризъм и изменение на климата.

Предишна статия726 са новите случаи на коронавирус
Следваща статияУкрайна: транс жените не могат да бягат от войната поради паспорти, несъвместими с тяхната самоличност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук