Начало НОВИНИ Украйна: транс жените не могат да бягат от войната поради паспорти, несъвместими...

Украйна: транс жените не могат да бягат от войната поради паспорти, несъвместими с тяхната самоличност

0

Ситуацията на уязвимост, изпитана от украинците поради войната, се засилва допълнително за транс жените, чиято полова идентичност не съвпада с пола, посочен в паспорта, което прави почти невъзможно за тях да напуснат страна във война.

Такъв беше случаят със Зи Фаамелу, транс жена. Паспортът е посочен като мъжки. Властите принуждават хора като нея да останат в Украйна заради указа, който гласи, че мъже на възраст между 18 и 60 години не могат да преминават границата.

Изправена пред този случай на институционализирана трансфобия, Зи посочва в социалните си мрежи, че „се надява ЕС и глобалните сили да говорят“ с правителството и „да го помолят да пусне транс хора от Украйна“.

Тя беше в капан в страната си дни наред, без да може да я напусне. Накрая успява да избяга през границата с Румъния с кола, управлявана от неин приятел, избягвайки полицейските пунктове. „Знам за хора, които са минали през гората“, обяснява тя пред El Periódico de Catalunya.

Друг случай е този на Джоан, която не успя да завърши процеса на промяна на полова си идентичност и беше задържана поради същата ситуация.

„Имах проблем, защото ми обясниха, че акт за раждане не е достатъчен за преминаване на границата. Трябва DNI, лична карта, която нямам, така че притеснението ми беше, че ще ме спрат на границата“, казва Джоан в същия текст.

Тя също в крайна сметка успя да премине опасно, но много други членове на транс общността са останали в страната.

Испанската транс платформа, която обединява всички транс групи в страната, осъди тази реалност. „Ние знаем, от асоциациите, които имаме, и малкото информация, която може да циркулира, че по-голямата част от транспопулацията преминава през този проблем, тъй като паспортът не съответства на тяхната самоличност“, казва президентът на Trans Platform, Мар Камброл.

По същия начин тази организация на групи изисква „Европа да създаде коридор, така че човешките права на най-уязвимите хора, жените, възрастните, децата и ЛГБТ хората да бъдат зачитани“.

Според Световната здравна организация (СЗО) около 130 000 души в Украйна са транс. За Платформата тогава „има 130 000 души, които водят двойна война: като граждани и поради тяхната специфика, поради блокирането, което липсата на юридическа самоличност в съответствие с психосоциалната самоличност, записана в техните паспорти, им причинява.“

Предишна статияНАТО уверява, че Владимир Путин поддържа целта си да контролира „цяла Украйна“
Следваща статияДъщерите на Путин са обект на санкции на САЩ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук