Начало НОВИНИ Кандидат за президент на Франция се стреми да забрани на жените да...

Кандидат за президент на Франция се стреми да забрани на жените да носят ислямски забрадки

0

Крайнодясната Марин Льо Пен заяви в четвъртък, че възнамерява да забрани носенето на ислямската забрадка на публично място и да „глоби“ жените, които я носят, ако Франция я избере за президент на изборите през април.

Кандидатът за президент на Националната група (RN), наследник на Националния фронт, увери, че „ислямистите са използвали воала през последните 20 години като униформа и като знак за напредък“ на своите идеи.

Досега анкетите дават Льо Пен и Еманюел Макрон за победителите в първия тур тази неделя, 10 април.

През януари 2021 г. Льо Пен представи плана си за борба с „ислямистките идеологии“, които според нея са „тоталитарни“ и „навсякъде“. Предложението е те да бъдат заличени от публичното пространство, както с воала.

„Не става дума за атакуване на свободата на съвестта“, увери тогава евродепутатът Жан-Пол Гаро, че Льо Пен ще назначи министър на правосъдието, ако бъде избрана.

За този бивш магистрат целта е „външно да се забрани всяка форма на публично изразяване на мнения, които сами по себе си представляват сериозно нарушение на обществения ред“, както вече се случва „с нацизма“.

Франция, светска страна, забрани носенето на видими религиозни знаци, като воали, в училищата от 2004 г., а държавните служители се подчиняват на принципа на „неутралитет“.

По информация на АФП

Предишна статияОбщото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека
Следваща статияПристанищният град Мариупол е сцена на решителна битка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук